Qeqqata Kommunias budget svækkes af forsvundne arbejdspladser

Qeqqata Kommunia har godkendt sit budget for næste år og i overslagsårene 2017 - 2019. Men det er ikke uden bitre kommentarer.
Foto © : Qeqqata Kommunia
21. december 2015 11:51

Godt nok har kommunen opnået balance mellem indtægter og udgifter, fordi økonomien er styret med hård hånd, lyder det fra borgmester Hermann Berthelsen.

Men kommunens økonomi forværres af, at Selvstyret flytter virksomheder ud af kommunen og til Nuuk. Og det giver faldende skatteindtægter, lyder kritikken fra Hermann Berthelsen:  

- Det er for eksempel tolkeuddannelsen, og så har vi også igennem oplevet at Greenland Venture - tidligere Sulisa - også er flyttet fra Maniitsoq, og så er der også noget udflytning fra Kangerlussuaq med Naviair, der styrer indflyvningen af flyene. Det er sådan noget, som vi er meget utilfredse med, siger Siumut-borgmesteren i Qeqqata Kommunia til KNR.

Og når en kommune mister arbejdspladser, og borgerne mister købekraft, går det ud over skatteindtægterne og skævvrider hele Grønland, lyder kritikken:

- Selvfølgelig vil enhver kommune, der oplever, at arbejdspladser flytter fra en kommune til et andet sted, miste købekraft og mister dermed også skatteindtægter. Det er noget vi oplever for meget af i disse år på Grønland. Og så vil uligheden vokse, siger borgmester Hermann Berthelsen fra Qeqqata Kommunia til KNR.