Qaqortormiut om ny lufthavn: Det bliver rart at flyve udenom Narsarsuaq

Et canadisk selskab har takket ja til at bygge en ny lufthavn i Qaqortoq - til stor glæde for de rejseglade i byen. 
- Det bliver rigtig godt, man vil ikke længere behøve at mellemlande adskillige gange under ruten, når der kommer direkte forbindelser, siger Hilda Kaspersen, der er studerende. Foto © : Jørgen Semionsen / KNR

Når kalenderen rammer efteråret 2025 står en splinterny lufthavn flyveklar i Qaqortoq. 

Det er i hvert fald planen efter, at et canadisk entreprenørselskab har lavet en aftale med Kalaallit Airports om at bygge den. 

Og det er en god nyhed for de fleste af de qaqortormiut, som KNR har talt med. 

- Det bliver rigtig godt, at man ikke længere vil skulle behøve mellemlande adskillige gange under ruten, når der kommer direkte forbindelser, siger Hilda Kaspersen, der er studerende. 

Samtidig mener hun, det er vigtigt, at det er nemt at komme til og fra Qaqortoq, fordi det er en studieby. 

- Der er mange unge studerende her i byen. Dermed er det yderst vigtigt, at der kommer en bedre løsning for trafik. 

Henrykt og forhåbningsfuld

Lars Lundblad, der er pensionist og rejser meget, vender også tommelfingrene opad:

 

Foto © : Jørgen Semionsen / KNR

 

- Alle ruterne går til Narsarsuaq først. Derfor bliver det nemmere at rejse med en ny lufthavn i Qaqortoq. Jeg er henrykt og forhåbningsfuld, siger han.

Lena Pedersen, som arbejder som kostvejleder, mener dog ikke, at Qaqortoq har brug for sin egen lufthavn. 

 

Foto © : Jørgen Semionsen / KNR

 

- Jeg er af den modsatte opfattelse. Jeg er glad for at gå ture på veje med let biltrafik, sejle en båd, det er det bedste. Selvfølgelig benytter jeg også muligheden, hvis jeg skal flyve, siger hun. 

Ekstra penge i kassen 

Lufthavnsprojektet har længe hængt lidt i luften, fordi det ikke har været muligt for Kalaallit Airports at finde firmaer, der kunne holde sig inden for det budget, som var fastlagt. 

Sidste år besluttede landets politikere derfor at lægge 462 millioner kroner oveni de 570 millioner, der oprindeligt var afsat.  

Anlægsarbejdet begynder til foråret og arbejdet omfatter blandt andet landingsbane, terminalområde, rullevej, adgangsvej til Qaqortoq og parkeringspladser.

Der skal sprænges omkring to millioner kubikmeter fjeld for at realisere den 1.500 meter lange og 30 meter brede landingsbane.