VIDEO Qaasuitsups soloprojekt påvirker hele landet

Projekt Newport blev kørt udenom Naalakkersuisut, selvom det ville påvirke hele landet og risikoen ville løbes af landskassen.
Skrevet af Inge S. Rasmussen
03. august 2015 08:08

I en årrække har Qaasuitsup Kommunia arbejdet med at bygge sin egen infrastruktur i Ilulissat med det såkaldte projekt Newport.

Et projekt kommunen arbejdede med bag lukkede døre og i al fortrolighed sammen med et konsulentfirma. Et kommunalt projekt med store konsekvenser for hele landet.

 

Påvirker hele landet

Newport er et mega-projekt, der vil være en såkaldt "game-changer" i konsulentsprog. Altså et projekt der fuldstændigt vil vende op og ned på Grønlands infrastruktur.

Planen er at øge turismen og skabe helt nye muligheder for vækst, fremgår det af et oplæg fra konsulentfirmaet Nextpartners.

 

Der skal tjenes penge

Udgangspunktet er dog, at det først og fremmest er et kommercielt projekt.

Og i modsætning til donationer fra fonde har eksterne investorerer en soleklar  forventning om at deres penge kommer tilbage - helst med gode renter.

Læs også Rapport om Newport: Selvstyret bør overveje forskellige risikofaktorer

Læs også Risikabelt projekt for Grønland

Det ses også for Newport projektet hvor kravet til investeringsafkast er 8-10 procent.

Et overslag for anlægsudgifterne ved projektet ligger på 916 millioner kroner ifølge en analyse fra Cowi. Det er den estimerede pris for bygningen af en ny lufthavn med landingsbane på 2800 meter, nye terminaler og ankomsthal i Ilulissat.

Og der er yderligere forudsætninger der skal opfyldes for at projekt Newport skal lykkes.

 

Landets eneste atlantlufthavn

For Newport-lufthavnen skulle være Grønlands eneste atlantlufthavn med al trafik udefra. Godt nyt for de turister der i dag skal via Kangerlussuaq for at komme til Ilulissat og se den unikke isfjord.

Dårligt nyt for passagerer og turister i det øvrige Grønland. Og dårligt nyt for de omkring 530 beboere i Grønlands pt. største bygd, Kangerlussuaq.

Læs også Borgmester må skrinlægge drømmeprojekt

Superprojektet bygger derudover på en vækst i turismen, som kilder over for KNR betegner som "overoptimistisk" for ikke at sige urealistisk og ude af trit med den grønlandske virkelighed.

 

Selvstyret løber risikoen men mister kontrollen

Desuden skal Selvstyret skal indskyde den nuværende Ilulissat lufthavn mod at få en ejerandel af et aktieselskab, der skal overtage driften af lufthavnen fra Mittarfeqarfiit.

Men det betyder, at Selvstyret ikke længere har kontrol over lufthavnen udover sin aktieandel. Jo større andel, jo større vil det økonomiske indskud også skulle være.

Derudover stiller de potentielle investorer i Newport krav om at der skal være en garanti fra Selvstyret - hvilket betyder, at såfremt aktieselskabet krakker er det Landskassen der må punge ud.

Læs også Lars-Emil Johansen råber vagt i gevær