Qaaqqutsiannguaq Nielsen med mor Korna Isaksen NielsenFoto: Tilioq

Qaaqqutsiannguaq er 23 år, udviklingshæmmet og sover i forældrenes soveværelse

Borgmesteren i Avannaata Kommunia lover bedre forhold for handicappede i Qaanaaq efter Tilioqs besøg i maj.

Den udviklingshæmmede Qaaqqutsiannguaq Nielsen bor hjemme hos sine forældre i et hus med to soveværelser fordelt på 64 kvadratmeter.

Hjemmet deler han med sine familie, som udover ham selv tæller fire andre. Qaaqqutsiannguaq Nielsen på 23 år har derfor en seng inde i sine forældres soveværelse.

Dagen bruger han på at gå rundt på hovedgaden. Det gør han, når hans mor tager på arbejde om morgenen - og det er det, hans dag går med. 

LÆS OGSÅ Handicaptalsmandens rejserapport: Personer med handicap føler sig glemt i Qaanaaq

Der er nemlig ikke noget værested for mennesker med handicap i Qaanaaq. 

- Vi prøver at give ham huslige pligter såsom tøjvask og opvask. Jeg kan jo ikke sige til ham, at jeg vil være der for ham resten af vores liv. Vi bliver jo også ældre og livet er uforudsigeligt, siger Qaaqqutsiannguaq Nielsens mor, Korna Isaksen Nielsen til KNR.

Handicaptalsmandens kritik - rettigheder bliver ikke overholdt

I maj i år var handicapinstitutionen Tilioq på besøg i Qaanaaq, og det er der kommet en rapport ud af: Det halter med at leve op til FN's konvention om rettigheder for mennesker med handicap i Qaanaaq, konkluderer handicaptalsmand Christina Johnsen.

Derudover er sagsbehandlingen langsom, og personer i kørestole får deres sager behandlet på gaden, fordi der ikke er ramper til kommunekontorerne. 

LÆS OGSÅ Handicapforening i Qaanaaq glad for rapport: Nu må vi se, om der sker noget

Måneden efter Tilioqs besøg blev der så åbnet et værested for handicappede et sted, som i rapporten bliver beskrevet som en festsal.

Værestedet nåede da også kun at være i brug i én dag, da personalet sagde op i protest over forholdene. Det var ikke egnet til personer med handicap. Der manglede blandt andet vand i bygningen, toiletfaciliteter og ruderne var slået i itu.

Borgmesteren lover værested

Men nu lover borgmester Palle Jeremiassen (S) bod og bedring. Et bedre værested til de handicappede er på vej, lover han. Ifølge borgmesteren er bygningen uden vand nu gjort handikapvenlig og skal tages i brug hurtigst muligt.

Han erkender, at forholdene for mennesker med handikap i Qaanaaq ikke er gode nok. 

- Hvis forholdene skal blive bedre, skal Naalakkersuisut også på banen. Derfor skal det offentlige samarbejde, siger Palle Jeremiassen til KNR.

Ifølge borgmesteren behandler kommunen nu ikke længere sager med handicappede gennem vinduet. En sagdbehandler kommer nu hjem til de mennesker, som har et handikap, og som har brug for hjælp fra kommunen.

Borgmesteren har krævet, at der bliver etableret ramper ved kommunekontoret, som skal stå færdige i år.

Qaaqqutsiannguaq Nielsen fik selv en støttepædagog i fredags.

- Det er meget betryggende. Nu behøver jeg ikke at undersøge alverdens ting uden for min arbejdstid, siger Korna Isaksen Nielsen.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt