VIDEO Punkter til handleplan for folkeskolen

Under onsdagens valgdebat blev politikerne bedt om at komme med et enkelt bud på, hvad der skal med i handleplanen for folkeskolen, så flere elever fuldfører, uddanner sig og dermed beriger samfundet.
13. november 2014 17:15

Per Berthelsen deltog fra Siumut, Múte Bourup Egede fra Inuit Ataqatigiit, Per Rosing fra Partii Naleraq, Steen Lynge fra Atassut og Aviaja Sinkbæk fra Demokraterne i den danske debat.

- Vi skal have forbedret vores restgruppe, således at så mange som muligt bidrager aktivt til samfundet for at sikre den velstand, det velfærd, som mit parti også går meget ind for – nemlig, at vi har en velfærd, som sikrer de gamle, de unge, uddannelsesmuligheder, sundhedsområdet og al muligt. Der er så mange ting i det her, så det er svært at skille nogle ud, siger Per Berthelsen.

- Det vigtigste er, at folkeskolen skal skabe børn og unge, der er uddannelsesklar, der er inovationslystne, der er skabelystsne. Vi skal inddrage alle interessenter – kommunen, Selvstyret, erhvervslivet eller andre interessenter. Vi skal have dem alle samlet, finde ud af, hvad er det, de har brug for, hvad er deres løsningsforslag, hvad er elevernes løsningsforslag. Vi kan som politikere ikke bare komme ovenfra og sige, vi gør det på denne måde, siger Múte Bourup Egede.

Se hele den danske debat her.

- Det allervigtigste er at kigge på hele folkeskoleområdet – folkeskolerammen og tilpasse folkeskoleloven til samfundets behov og igen kigge på, hvilke fag der undervises i, hvilke fag skal styrkes og, hvordan er læreruddannelsen, mener Per Rosing.

- Vi bliver nødt til at lave nogle prioriteringer. Og de sociale problemer vi oplever i dag skyldes for eksempel spiritusmisbrug, og i Atassut mener vi, der skal indføres gratis misbrugsbehandling, fordi det vil sænke udgifter til sundhedsområdet, det politiet laver og alle socialrelaterede problemer, siger Steen Lynge.

Se hele den grønlandske debat her.

- Vi er nødt til at prioritere benhårdt, men det er måske også at sætte ind nogle steder, hvor vi kan starte uden at det koster sindssygt mange penge – netop med digitaliseringen. Det kunne være en rigtig god start, men vi må måske kigge på, hvilke midler kan vi flytte rundt. Vi tror på, vi skal effektivisere selvstyret. Vi skal have målt de her projekter, der er i gang. Hvis der er projekter i gang, så må vi lukke ned, hvis der ikke er effektmåling på dem, og på den måde kan vi måske finde nogle penge der. Det er meget vigtigt, vi måler meget mere, end vi gør i dag, siger Aviaja Sinkbæk.