Lovændring: Psykisk vold på arbejdet bliver strafbart

Arbejdstilsynet kan fremover skride ind over for psykisk vold på arbejdspladsen og tale med ansatte uden chefens tilstedeværelse.
Retten til gode, psykiske forhold bliver skrevet ind i lovens allerførste paragraf. Foto © : Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
17. maj 2023 07:57

Hvis du oplever mobning eller anden krænkelse på dit arbejde, kan du snart klage over det til Arbejdstilsynet.

Fremover bliver retten til at have ordentlige, psykiske forhold på arbejdspladsen nemlig lige så vigtig som ordenlige, fysiske forhold.

Det sker med en ændring af loven om arbejdsmiljø i Grønland, som et et flertal i Folketinget ventes at vedtage i slutningen af maj.

I efteråret sidste år vedtog Inatsisartut en opdateret lov for området. Men da arbejdsmiljøområdet i Grønland stadig er dansk ansvar, skal Folketinget endelig godkende ændringerne, før de kan træde i kraft.

Lovpligtigt at undersøge psykiske forhold

Faktisk bliver retten til gode, psykiske forhold skrevet ind i lovens allerførste paragraf.

Og det betyder blandt andet, at det psykiske arbejdsmiljø også skal være en del af en arbejdspladsvurdering, kaldet en APV, som alle virksomheder i dag er forpligtet til at lave.

Lovændringen medfører også, at arbejdspladsen kan blive stillet til ansvar for psykisk vold, som sker uden for arbejdstiden, hvis det har forbindelse til arbejdet, og at bøder for at overtræde lovgivningen bliver højere end i dag.

Samtidig bliver det også muligt for Arbejdstilsynet at holde gruppesamtaler med ansatte, uden chefen først har givet tilladelse til det. 

Da lovændringerne blev drøftet i Inatsisartut sidste år, påpegede Anna Wangenheim fra Demokraatit under førstebehandlingen, at der kan være en sammenhæng mellem sygefravær og det psykiske arbejdsmiljø. 

- I Grønland har vi et relativt højt sygefravær, og dette kan sagtens skyldes et dårligt psykisk arbejdsmiljø samt det faktum, at en arbejdsuge i Grønland er længere end i andre lande.

Bedre fysisk sikkerhed på arbejdspladser

De senere år har Grønland været vidne til flere alvorlige arbejdsulykker. Alene i 2022 omkom tre personer i Nuuk i tre forskellige faldulykker, heraf to på byggepladser.

Ændringerne i loven stiller nu højere krav til den fysiske sikkerhed på arbejdspladsen, også når ansatte arbejde alene.   

Den nuværende lov om arbejdsmiljø herhjemme er senest blevet opdateret i 2005. Siden er arbejdsmiljøreglerne i Danmark blevet opdateret omkring 25 gange.

Inatsisartut drøfter stadig, hvornår Gørnland skal overtage ansvaret for arbejdsmiljøområdet. I 2019 bad Naalakkersuisut dog om at få de nuværende regler opdateret.