Pressefriheden er meget vigtig

Der har været stor palaver, siden Nikku Olsen pludseligt truede KNR med at fratage dem deres driftstilskud. KNR havde, ifølge partiformanden for Partii Inuit, ikke behandlet hans 1. maj tale efter Olsens forventninger, og derfor tag han det noget utraditionelle skridt at true KNR på økonomien.
Skrevet af Peter Troelsen
21. maj 2013 07:07

Det har nu fået tidligere naalakkersuisoq Palle Christiansen til at forfatte et § 37 spørgsmål til formanden for Naalakkersuisut, hvor Christiansen ønsker at få at vide om Aleqa Hammond klart og utvetydigt vil tage afstand fra Olsens trusler mod den frie presse.

Det er så langt fra første gang at politikerne har prøvet at redigere i landets medier. Tilbage i 1990 ville den daværende landsstyreformand fjerne den nye portostøtte til landets trykte medier fordi AG havde kritiseret landsstyrets overforbrug af repræsentationsmidler.

-Jeg troede, at de dage for længst var forbi, hvor man fra politisk hold forsøger at true eller afpresse den frie presse. Men det er åbenbart ikke tilfældet. I Sermitsiaq kunne man for nyligt læse, at formanden for et nystiftet parti, som indgår i den nuværende naalakkersuisut-koalition, truer KNR med at fratage institutionen dens årlige driftstilskud fra landskassen, fordi han var utilfreds med KNR’s dækning af hans 1. maj tale, og fordi han i det hele taget var utilfreds med, hvad han anså for en ensidig kritik af hans parti og dets repræsentanter, fastslår Palle Christiansen.

I snart mange år har det været en selvfølge, at Inatsisartut fastsætter de overordnede rammer for KNR’s virksomhed. Gennem lovgivning, publicservice kontrakter og tilskud. Men at politikkerne hverken kan eller bør blande sig i KNR’s nyhedsformidling.

KNR er en del af den frie presse, og skal frit kunne varetage sin funktion som den vagthund, der kritisk vogter magthaverne. Det er nu engang pressens rolle i et demokrati. Det er derfor vigtigt for mig – og vel for alle i vort samfund – at få at vide, om det nye Naalakkersuisut har tænkt sig at bryde med armslængdeprincippet og vende tilbage til tidligere tiders forsøg på at styre pressen, siger Palle Christiansen.