Presseetikken bør skærpes

Formanden for Grønlands Presseforening, Mariia Simonsen, opfordrer nu medierne i Grønland til at overveje deres presseetiske linje.
Skrevet af Mads Ullerup
10. maj 2013 05:24

Én ting er at AG for nyligt begik en kæmpe brøler ved at bringe et forkert forsidebillede på deres avis - en anden ting er, at man overhovedet vælger at pryde sin avisforside med en morddømt mindreårig.

Den ene morddømte pige på AG's forside var nemlig kun 17 år gammel på gerningstidspunktet, og der bør medierne være ekstra varsomme, forklarer Mariia Simonsen.

- Jeg tror ikke, at det her var sket for ti år siden. Og i tilfældet med den mindreårige pige, der er under 18 år burde det heller ikke kunne ske i dag, fordi børn skal man være særligt opmærksomme på, og de kræver særlig beskyttelse, fortæller formanden for Grønlands Presseforening, Mariia Simonsen til KNR.

Det hele startede med en sag, hvor to unge piger fra Aasiaat var blevet dømt for mord på deres onkel. Avisen AG ville i den forbindelse hænge de to morddømte piger ud på forsiden af deres avis. Men ved en fejl bragte avisen et forkert billede af den ene af pigerne, der dermed fejlagtigt blev stemplet som morder.

Fejlen i sig selv er slem og AG har undskyldt. Men en anden ting, er at den ene af de dømte piger er under 18 år. I sager med mindreårige bør man nemlig være ekstra varsom, påpeger Mariia Simonsen, der fortæller, at de presseetiske regler vil blive skærpet på området herhjemme.

- Der er en revision af de presseetiske regler på vej, hvor man næste år indføjer i reglerne, at man skal være særligt opmærksom på børn i forbindelse med retssager, siger Mariia Simonsen.

Skærpelsen i de presseetiske retningslinjer sker dog ikke specifikt på baggrund sagen med AG, men har været undervejs i noget tid.

Der er dog generelt behov for at tale etik ude på de enkelte medier i Grønland, mener formanden for Grønlands Presseforening.

- Det er helt sikkert, at der er sket et skred i vores opfattelse af etiske grænser, siger Maria Simonsen.

- Er det en tendens, vi bliver nødt til bare at acceptere?

- Jeg håber i hvert fald, at det her giver journalister og fagpersoner anledning til at overveje tingene meget kraftigt, inden de griber til sådanne handlinger. Medier har et særligt ansvar for at beskytte mindreårige personer, også selvom de er dømt for en forbrydelse, slutter formanden for Grønlands Presseforening, Mariia Simonsen.