Præsident Putin vil placere atomvåben i nabolandet Belarus

Ruslands præsident siger, at han vil gøre det samme som USA gør: Placere atomvåben hos allierede.
Ifølge præsident Vladimir Putin er det Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, der har ønsket at få placeret russiske taktiske atomvåben i sit land. Foto © : Handout/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
25. marts 2023 17:13

Ruslands præsident, Vladimir Putin, siger ifølge det russiske nyhedsbureau Tass, at Rusland vil placere taktiske atomvåben i Belarus. Det sker på anmodning fra Belarus.

Han siger, at der er indgået en aftale med Belarus om at stationere de taktiske atomvåben på nabolandets territorium. Det sker på anmodning fra Belarus.

Ifølge Putin har præsidenten i Belarus, Aleksandr Lukasjenko, gennem længere tid taget spørgsmålet op om russiske atomvåben på belarusisk jord.

- Vi er blevet enige med Lukasjenko om, at vi vil placere taktiske atomvåben i Belarus, lyder det.

Putin siger, at det ikke vil krænke aftalen om ikke-spredning af atomvåben (NPT).

Han konstaterer, at det er det samme, som USA gør, når det placerer atomvåben hos europæiske allierede.

- Belarus' anmodning om disse våben fra Rusland er ikke usædvanlig, siger han ifølge Tass.

Rusland har gennem længere tid spillet op til, at Belarus, som er et land der grænser op til både Rusland og Ukraine, kan få en mere aktiv rolle i den krig, som Rusland har påført Ukraine.

Belarus grænser op til både Rusland og Ukraine.

Taktiske atomvåben har aldrig været anvendt i krig. De er udviklet til at kunne udslette en fjende og dennes militære udstyr på kamppladsen. I modsætning til strategiske atomvåben der kan udslette lande.

Putin har gentagne gange siden den russiske invasion i Ukraine 24. februar sidste år mellem linjerne truet Ukraine og Vesten med de russiske atomvåben.