Posten i Nordgrønland kan ikke nå frem: Marie kan ikke betale sine regninger til tiden

Post, som skal videre til de andre byer i Nordgrønland, sidder fast i Ilulissat. Dette fører til, at Marie Joelsen Jeremiassen, ikke kan betale sine regninger til tiden.
- Nogle gange går der mere end en måned til, at posten ankommer, det er tydeligt, at man tager den letteste del af posten med, mens pakker og regninger er forsinkede. Det sker, at vi modtager rykkerne, før vi modtager regningerne, siger Marie Joelsen Jeremiassen. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
11. marts 2022 10:01

Nogle borgere i Qasigiannguit og Kangaatsiaq er træt af at vente på deres post.

Marie Joelsen Jeremiassen fra Kangaatsiaq fortæller, at hun længe har ventet på posten. 

- Nogle gange går der mere end en måned til, at posten ankommer, det er tydeligt, at man tager den letteste del af posten med, mens pakker og regninger er forsinkede. Det sker, at vi modtager rykkerne, før vi modtager regningerne, siger Marie Joelsen Jeremiassen.

Jens Vetterlein fra Qasigiannguit fortæller, at også de venter på deres post og pakker:

- Forsinket postlevering med helikopter er et tilbagevendende problem i Qasigiannguit. Nå posten fragtes med et skib, sker der ikke nær så mange forsinkelser. Jeg har bestilt reservedele til min bil i januar, men har ikke modtaget dem endnu, siger Jens Vetterlein.

Han efterløser derfor et bedre samarbejde, for at undgå at posten sidder fast i Ilulissat om vinteren:

- Det er ellers muligt at sejle den forsinkede post med for eksempel Diskolines skibe, så den kan nå hurtigere til Qasigiannguit, siger Jens Vetterlein.

500 kilo post

Til den opfordring, skriver Tusass i et skriftligt svar, at det lige nu ikke giver mening at sende post og pakker med skib.

- Vi forstår godt det må være frustrerende for de mange, der tålmodigt venter på at få friske fødevarer, passagerer og fragt, og det er ærgerligt, at der ikke kan sejles på grund af havis i øjeblikket, udtaler Tusass' direktør for digital handel og logistik, Lars Borris Pedersen.

Air Greenland, der har opgaven for fragt af posten, har en forklaring på forsinkelsen.

Noget af den forsinkede post til Qasigiannguit og Kangaatsiaq er allerede bragt frem, fortæller Sales Cargo Manager i Air Greenland, Heinrich Duko Sørensen.

Planen er, at al post, det vil sige cirka 300 kilo fra Aasiaat og 245 kilo fra Ilulissat, skal sendes løbende med helikoptere til og med søndag.

Sales Cargo Manageren i Air Greenland fortæller også, at Air Greenland har en anden udfordring i forbindelse med fragt af post om vinteren.

Air Greenland skal nemlig prioritere at fragte fødevarer med sine helikoptere, da fragtskibe ikke kan besejle Nordgrønlandske farvande om vinteren på grund is på havet.