Varieret syn på løsning af arbejdsløsheden
Formanden fra det økonomiske råd, Torben M. Andersen, tøver ikke med at svare.
- Der er flere ting, der skal til. Det er selvfølgelig vigtigt, man får udviklet det private erhvervsliv. Det er vigtigt, der sker et løft i uddannelsessektoren. Det er også vigtigt, der er den nødvendige mobilitet i forhold til tilpasningen af arbejdskraften til der, hvor jobbene er.
- Og så er det også et spørgsmål om den økonomiske gulerod altså gevinsten ved at komme i arbejde er tilstrækkelig stor. Situationen i dag er jo, at kombinationen af de skatter, man skal betale, en mistet overførsel og en regulering af boligsikringen gør, at der for store grupper er en meget lille gevinst ved at komme i beskæftigelse, siger han til KNR.
Se hele den danske debat om emnet her og den grønlandske her.
Der er altså ikke nogen gevinst, lød det i debatten fra økonomisk råds formand, som efterlyser reformer.
500 - 700 kroner. Det er forskellen på at have et ufaglært arbejde eller blive hjemme på sofaen. Og i løbet af 2014 er antallet af arbejdsløse steget. Men der er arbejde derude, lød det fra Grønlands Arbejdsgiverforening, GA, men der er ingen til at søge det, derfor bliver stillingerne besat af tilkaldt arbejdskraft.
- GA's medlemmer er også interesseret i lokal arbejdskraft, hvis den er til rådighed, siger Bent Sørensen, konsulent i GA.
Hårdt at være arbejdsløs
Siumuts Lars-Emil Johansen er langt fra enig med arbejdsgiverforeningen og det økonomiske råd.
- De arbejdsløse har det hårdt. De arbejdsløse skal have job. De skal ikke kanøfles med at sige, I har det for godt, siger Lars-Emil Johansen og mente dermed ikke, at det var et spørgsmål om, at de ufaglærte valgte at blive hjemme.
Et positivt udgangspunkt
Den melding fik Inuit Ataqatigiits Naaja Nathanielsen op på barrikaden. Hun mener, det handler om at erkende problemet, hvis det skal løses.
- Jeg under mig egentlig over, om Lars-Emil Johansen har læst Skatte- og Velfærdkommissionens betænkninger og rapporterne fra Økonomisk Råd. For det handler overhovedet ikke om at jagte folk, der ligger hjemme på sofaen.
- Det handler om, at vi bliver nødt til at tale om de problemer og de strukturer i vores samfund, der begrænser vækst- og uddannelsesmuligheder og om, hvordan vi kommer dem til livs. Og det er ikke et negativt udgangspunkt. Det er faktisk det udgangspunkt, der sikrer, at Grønland på sigt kan blive økonomisk selvbærende og opnå selvstændighed, så det er et meget positivt udgangspunkt, mener Naaja Nathanielsen.
Demokraternes formand, Anda Uldum, foreslog, at der indføres et beskæftigelsesfradrag, som skal gøre det attraktivt for de ufaglærte at arbejde. Mens Atassut pegede på, at det er nødvendigt at lave en socialreform, som sikrer, at det kan betale sig at gå på arbejde.