Politisk efterår bliver sparket igang med udkast til ny finanslov
Det politiske efterår starter for alvor i dag, når Naalakkersuisut præsenterer sit forslag til en finanslov for 2021.
Det sker, når naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq (NQ) fremlægger forslaget på et pressemøde i Naalakkersuisuts presserum klokken 10.
Her ventes der at blive sat kroner og øre på, hvor mange penge der er at gøre godt med i landskassen efter et 2020 med coronakrise.
På trods af usikkerhed efter krisen, er der dog nogle ting, der ligger forholdsvist fast. Der kommer nemlig omkring 4 milliarder kroner fra Danmark gennem bloktilskuddet.
En mildere krise
Sammenlignet med mange andre lande har Grønland ikke været lige så hårdt ramt på sundheden og økonomien.
Men med hjælpepakker, faldende skatteindtægter fra turisme og faldende priser i fiskeriet vil der uden tvivl være færre penge at gøre godt med end ved sidste års forhandlinger om en finanslov.
På grund af forventningen om, at der er færre penge i kassen, var naalakkersuisoq Vittus Qujaukitsoq tidligere på året ude med en opfordring til sine politiske kolleger om at holde tilbage med forslag, der koster penge.
Hvor mange penge, der helt præcist er, vides endnu ikke, men alle beregninger hidtil har vist markante tab i de offentlige budgetter. Blandt andet på grund af de omfattende nedlukninger af landet.
LÆS OGSÅ Uvist hvor alle millioner til hjælpepakke skal findes henne
Samtidig har Selvstyret været nødt til at vedtage hjælpepakker til erhvervslivet. I marts vedtog Naalakkersuisut to hjælpepakker til en værdi af en halv milliard, men det er dog begrænset, hvor meget de er blevet brugt.
Ifølge Greenland Business har virksomheder fået 44 millioner kroner fra erhvervshjælpepakken, mens det ikke vides, hvor mange penge der er brugt på arbejdsmarkedspakken.
De seneste tal er fra maj og viser, at der på daværende tidspunkt var brugt 3,8 millioner kroner.
Hiver penge ind på skatter og afgifter
Et sted, hvor der dog er kommet flere penge i de seneste år, er fra øgede skatter og afgifter. Alene i 2019 tjente Selvstyret 114 millioner kroner ekstra på det område, og siden da er der blot kommet flere afgifter.
LÆS OGSÅ Finanslov: Cigaretter, alkohol, sukker, chokolade og slik er blevet dyrere
Det skete under sidste års hårde forhandlinger om finansloven, hvor Selvstyret indførte en lang række afgifter på eksempelvis slik, øl og cigaretter. Samtidig blev selskabsskatten sænket fra 30 procent til 25 procent.
Finansloven blev dengang vedtaget af Siumut, Nunatta Qitornai og Demokraterne.