Politikeres geografi er slagsmål om demokrati

Geografiske repræsentanter i kommunalbestyrelserne er udemokratisk, mener Demokraterne, hvorimod Siumut er af den holdning, at mangel på samme netop er udemokratisk. Imens er der intern enighed i IA, som kun vil give uldne svar på spørgsmålet.
17. april 2012 07:14

- Det handler om forståelse af demokrati, påpeger Siumuts ordfører Doris Jakobsen.

Og det tyder det på, at hun har ret i. I al fald når det gælder debatten om der også fortsat skal øremærkes pladser i kommunalbestyrelserne til geografiske repræsentanter for de gamle kommuner.

Det er nemlig en del af Naalakkersuisuts lovforslag om valg til kommunalbestyrelser, som mandag eftermiddag blev 1. behandlet i Inatsisartut.

Men den idé er Demokraterne stærkt imod:

- Vi synes det er noget udemokratisk noget. Vores overbevisning er, at dem der får flest stemmer, er dem der bliver valgt ind. Vi synes det er forskelsbehandling, at folk skal vælges ind på grund af, hvor de kommer fra. I bund er grund er det jo een ting, de skal arbejde for, og det er en samlet kommune, siger Demokraternes ordfører, Anda Uldum.

Ordningen med de geografiske repræsentanter - også kaldet kredsmandater, var egentlig kun ment som midlertidig for at sikre hver af de 18 tidligere kommuner mindst een plads i de nye kommunalbestyrelser.

Men hvordan vil Demokraterne så sørge for at sikre nærdemokratiet?

- Vi har teknologi. Det kører fint, som det gør nu, med at man kan holde møder, og folk rejser jo fra sted til sted, tager på besøg i bygder og andre byer i den pågældende kommune. Så jeg synes ikke, der er de helt store problemer, lyder det fra Anda Uldum.

Men dét synes man hos Siumut:

- Vi mener at det er udemokratisk og forskelsbehandling, hvis vi skal afskaffe kredsmandaterne, siger Siumuts Doris Jakobsen og uddyber:

- Kredsmandaterne kender jo bedst problemerne i deres by eller bygd. Derfor mener vi, at det er meget vigtigt at beholde kredsmandaterne, så alle kan få mulighed for at repræsentere deres by eller bygd.

For knap en måned siden meldte Juliane Henningsen fra IA samme holdning ud. Altså at ordningen med kredsmandater sikrer nærdemokratiet. Dagen efter skrev partifælle Isak Hammond derimod, at Grønland bør afskaffe kredsmandaterne.

Men i dag vil Isak Hammond som partiets ordfører ikke ud med en klar holdning til sagen.

- I IA har vi forskellige meninger om dette emne, og det vil vi ikke lægge skjul på. Men også hos kommunalpolitikerne er der forskellige meninger. I forbindelse med, at loven skal moderniseres, vil vi derfor også høre kommunalpolitkernes udmelding, før vi til efteråret tager stilling til ændring af loven, siger Isak Hammond.

Som han her nævner skal lovforslaget først til 2. behandling på Inatsisartuts efterårssamling.

Både Atassut og Katusseqatigiit Partiiat er tilhængere af at bibeholde de geografiske repræsentanter.