Politikere vil støtte Grønlands sag kontant

Den hjemlige sælfangst var i dag på dagsordenen i EU, hvor en irsk parlamentariker stod bag en høring, der skulle give KNAPK, Great Greenland og Naalakkersuisut mulighed for at tale Grønlands sag. Og det var en succes, lyder vurderingen fra Bruxelles.
Skrevet af Mads Fisker
07. februar 2012 17:32

De europæiske medlemslandes forbud mod import af sælprodukter gælder godt nok ikke for Grønland i kraft af den såkaldte inuit-undtagelse, men salget til de europæiske markeder er ikke desto mindre styrtdykket.

Dagens seance tiltrak politikere fra begge fløje, og sælskindsnationer som Norge, Canada og Namibia var ligeledes repræsenteret blandt de 50 deltagere, rapporterer journalist Rosa Thorsen, der fulgte høringen i Bruxelles.

Hun fortæller om de hjemlige repræsentanters budskab, at der fra KNAPK-formand Leif Fontain lød en opfordring til EU om at kompensere de grønlandske fangere for den faldende efterspørgsel, der har fulgt forbuddet.

Great Greenland talte ligeledes om drøje konsekvenser for salget af sælskind, mens naalakkersuisoq for fangst Ane Hansen understregede, at inuit-undtagelsen også efter Selvstyrets opfattelse i hvert fald indtil videre er til skade og ikke til gavn: EU må gøre noget for at gøre borgerne mere oplyste om inuit-undtagelsen og årsagen bag den, opfordrede den politisk ansvarlige.

Og budskaberne på dagens høring blev godt modtaget, lyder det fra Bruxelles.

- Det lyder næsten som om, at næste skridt er et nyt møde. Hvor og hvornår skal jeg ikke kunne sige, men det forlyder, at målsætningen her vil være at få sat penge af til promovering af inuit-undtagelsen inden for EU, fortæller journalist Rosa Thorsen.

Så importforbuddet står umiddelbart ikke står til at rokke, men nu skal borgerne i Europa altså overbevises om, at der er en grund til, at der er den her undtagelse, og så ellers komme i gang med at købe nogle grønlandske sælprodukter?

- Jamen, præcis. Man skal sende et budskab ud til de 500 millioner mennesker i EU om, at Grønlands 1500 fangere fanger på en human måde og har et bæredygtigt produkt, som de vil sælge til de her EU-borgere, vurderer Rosa Thorsen, som altså fulgte dagens høring.