Politikere om Uffe: Grønland og grønlænderne har mistet en ven

Uffe Ellemann-Jensen var ifølge flere grønlandske politikere en støtte af Grønland, også når han var uenig i politikken. Han døde søndag.
- Han elskede simpelthen Grønland og at være sammen med grønlændere. Ikke bare på de bonede gulve, men at være blandt folk. Det var hans stærke side, siger Lars-Emil Johansen. Foto © : Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
19. juni 2022 18:49

- Vi har mistet en mand, som både privat og politisk har støttet Grønland på alle fronter. Jeg har kun gode minder om ham. Vi har mistet et dejligt menneske og en meget god ven af Grønland og grønlænderne.

Det siger Aqqaluk Lynge (IA), der var naalakkersuisoq fra 1984-1988, til KNR.

- Uanset hans politiske ståsted og vores politiske ståsted, så kunne vi snakke om alt og ordne tingene på en god måde, siger han.

LÆS OGSÅ Uffe Ellemann-Jensen er død

Også tidligere formand for naalakkersuisut, Lars-Emil Johansen (Siumut), husker tilbage på Uffe Ellemann-Jensen (Venstre), som en politiker, der forstod Grønland og kunne lide at være sammen med det grønlandske folk.


Uffe Ellemann-Jensen var medlem af støtteudvalget for etablering af Ilisimatusarfik, hvor han sad sammen med blandt andet Aqqaluk Lynge.
Foto: Karline Platou.

- Han kunne færdes alle steder i Grønland. Hvis han kom til et sted, hvor der blev flænset en sæl, så var han med til at spise rå sællever, og han prøvede også syltede søkonger i Thule, siger Lars-Emil Johansen og fortsætter:

- Han elskede simpelthen Grønland og at være sammen med grønlændere. Ikke bare på de bonede gulve, men at være blandt folk. Det var hans stærke side.

Uffe Ellemann-Jensen blev 80 år gammel og dødede søndag efter længere tids sygdom.

Den tidligere toppolitiker nåede at være Danmarks udenrigsminister fra 1982 til 1993 og formand for Venstre i 14 år fra 1984 til 1998.

Tillod en grønlandsk stemme, selvom han var uenig i politikken

Det var særligt som udenrigsmister, at Uffe Ellemann-Jensen stiftede bekendtskab med Grønland.

Samme år som Grønland afholdt en folkeafstemning om EF-medlemskabet, blev Uffe Ellemann Jensen nemlig udenrigsminister under Poul Schlüter (Konservative).

Dermed var en af hans første opgaver som minister at forhandle en aftale om Grønlands udtræden af EF på plads. Noget, der ærgrede Uffe Ellemann-Jensen, der indtil sin død var glødende europæer.

I en brevudveksling med daværende formand for naalakkersuisut, Jonathan Motzfeldt (Siumut), skrev Uffe Ellemann-Jensen:

Kære Jonathan
Jeg havde ønsket, I var blevet. Det har jeg aldrig lagt skjul på. Men I har truffet jeres beslutning, og vi i udenrigsministeriet har gjort vort bedste for at få den ført ud i livet på en måde, som tjener Grønlands interesser. Nu er det sket, og jeg håber, at Grønlands nye status må blive til gavn og glæde for det grønlandske samfund.

Aqqaluk Lynge husker tydeligt, hvordan Uffe Ellemann-Jensen formåede at tilsidesætte egne interesser og accepterede grønlændernes valg:

- Selvom han ikke var enig med Grønlands udmeldelse af EF, så gjorde han alligevel et stort arbejde og støttede Grønland i forhandlingerne. Det er ganske flot gjort.

Morgenmadskrisen: Da Grønland spiste morgenmad med Sovjet

Ifølge Lars-Emil Johansen startede hans relation til Uffe Ellemann-Jensen lidt skævt.

Sammen med de øvrige fiskeriministre i EF var Lars-Emil Johansen med til et topmøde i Cuba.

Foto © : KNR

Lars-Emil Johansen indstillede Uffe Ellemann-Jensen som bestyrelsesmedlem af Royal Greenland, hvor han sad fra 1993-2002.
Foto: KNR.

Her sagde Lars-Emil Johansen ”ja tak” til et morgenmadsmøde med delegationen fra Sovjetunionen, uden at han inviterede danskerne med. Det medførte en krasbørstig ordveksling og påmindelse om, at udenrigspolitikken var et dansk anliggende.

Selvom morgenmadsmødet skabte en mindre krise, så mener Lars-Emil Johansen, at det var medvirkende til, at Grønland sidenhen har fået større indflydelse på udenrigspolitikken.

LÆS OGSÅ Uffe Ellemann indlagt med alvorlig sygdom

Det var nemlig også under Uffe Ellemann-Jensens tid som udenrigsminister, at der blev lavet et udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg i Inatsisartut. Det skete på trods af, at det var et område, som ikke var hjemtaget, og hvor Grønland ikke have ret til at udtale sig.

- Det hele startede i Uffe Ellemann-Jensens tid. I dag er det jo ret vidtrækkende beføjelser, Grønland har fået, og Grønland deltager i alle udenrigspolitiske sager, som vedrør Grønland. Det er i høj grad Jonathan Motzfeldts og Uffe Ellemann-Jensens fortjeneste, siger Lars-Emil Johansen.

Uffe Ellemann-Jensen efterlader sig sin hustru, Alice, og sine fire børn samt ti børnebørn.