Politikere lover at følge op på studerendes anbefalinger

Anbefalingerne skal gøre politikerne klogere på, hvad de kan gøre for at skabe et bedre studieliv for grønlandske studerende i Danmark.
Godt 50 grønlandske studerende i Danmark var tidligere på ugen inviteret til et arrangement på Marienborg. Foto © : KNR/Ann-Sophie Greve Møller
11. maj 2024 09:08

Bedre forberedelse til studielivet i Danmark, bedre mulighed for at finde bolig, mere støtte fra de grønlandske huse og flere praktikophold i Grønland. Det er nogle af anbefalingerne fra grønlandske studerende i Danmark, som kan gøre studielivet tusindvis af kilometer hjemmefra lidt nemmere.

Tirsdag var godt 50 studerende fra Grønland samlet på Marienborg, hvor de oplyste politikerne om de udfordringer, de oplever som studerende i Danmark. Det er IA og Siumut i Folketinget, der stod bag arrangementet, som den danske statsminister Mette Frederiksen (S) lagde hus til. Og de tre politikere sagde efterfølgende, at de vil følge op på de mange idéer.

- Der er nogle, der peger på, at der er behov for mere hjælp til at finde bolig. Både når man kommer som studerende til Danmark, og i særdeleshed hvis man rejser tilbage til Nuuk efter endt studie.

- Det lyder som om, at kollegiet for grønlandske studerende i Århus fungerer rigtig godt. Vi er vi i gang med at se på, om det er noget, vi kan udvide til flere byer. Så der er kommet en masse gode idéer, som vi tager med os videre, siger statsminister Mette Frederiksen.

Det er blevet nemmere at tale om fordomme

Og der i dén grad behov for, at de studerende bliver lyttet til, mener IA’s folketingspolitiker Aaja Chemnitz.

En rapport fra Institut for Menneskerettigheder, der udkom sidste år, viser, at to ud af tre grønlandske studerende har oplevet fordomme på deres studie i Danmark, mens hver femte oplever negativ forskelsbehandling.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

For at det skal blive nemmere at være grønlandsk studerende i Danmark er det særligt vigtigt, at den grønlandske studenterforening, Avalak, bliver styrket, mener Aaja Chemnitz. Avalak har nemlig kørt på meget lavt blus i de senere år.

- Først og fremmest er det vigtigt at sikre, at Avalak er et samlingssted for de studerende. Det er et lille stykke af Grønland i Danmark, som er sindssygt vigtigt for den mentale trivsel, siger hun.

Men selvom statistikken er nedslående, mener Aki-Matilda Høegh-Dam, folketingspolitiker for Siumut, at der dog er sket en ændring i de senere år, hvor det ikke er lige så tabubelagt at tale om fordomme.

- Vi er kommet et skridt videre, og der er meget mere åbenhed i forhold til at tale om racisme, fordomme, hvilken effekt koloniseringen har haft, og hvordan man kan gøre tingene bedre, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Billigere flybilletter til studerende

Samtidig mener hun, at det vigtigt, at både statsministeren og den danske uddannelsesminister, Christina Egelund (M), var til stede ved arrangementet og lyttede til de oplevelser, de studerende har.

- Ministrene har sagt, at de gerne vil arbejde videre. Og så er det vores opgave som folketingsmedlemmer at holde dem op på det, siger hun.

Men arrangementet på Marienborg handlede ikke kun om, hvordan politikerne kan sikre bedre trivsel for de studerende, mens de er i Danmark. Det handlede også om, hvilke politiske indsatser der skal til for, at flere grønlandske studerende vender hjem igen.

Halvdelen af de grønlandske studerende er nemlig ikke vendt hjem til Grønland tre år efter endt uddannelse. Og det skal der rettes op på, mener Aaja Chemnitz.

Derfor mener hun, at der skal sikres billigere flybilletter til studerende.

- Det, at man kan komme hjem en gang om året, er ikke tilstrækkeligt i forhold til at sikre tilknytningen. Så der er behov for, at vi gør noget mere både fra det grønlandske samfund, fra arbejdsmarkedet og fra politisk hold i Danmark i forhold til at sikre, at flere har lyst til at tage hjem, siger Aaja Chemnitz.