Politikere: Anstaltbetjente har længe fortjent mere i løn

Folketingspolitikerne fra IA og Siumut glæder sig over lønstigningen til anstaltbetjente. Nu skal det være slut med den diskrimination, vi ser i dag, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.
Forhandlingerne har været igang med Justitsministeriet siden nytår, men er blevet udskudt flere gange. Senest på grund af den nuværende coronakrise i Danmark. Foto © : Steen Brogaard, FT / KNR edit
06. april 2020 15:59

Efter flere års pres fra både fagforeninger og politisk side er der endelig sikret et lønhop til de grønlandske anstaltbetjente. 

Det sker, efter den danske regering langt om længe er blevet enige med Siumut og Inuit Ataqatigiit i Folketinget om at bruge i alt 38,4 millioner kroner over fire år i ekstra løn til anstaltbetjente med fast tjenestested i Grønland.

LÆS OGSÅ 38,4 millioner kroner mere til anstaltbetjentes løn

Og det glæder folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit.

Lønstigning til anstaltbetjente

38,4 millioner kroner bliver fordelt med 9,6 millioner kroner hvert år fra 2020 til 2023.

Ifølge aftalen skal pengene ikke modregnes i de kommende overenskomstforhandlinger for anstaltbetjente i Grønland

Kilde: Justitsministeriet, Siumut og Inuit Ataqatigiit

- Det vigtigste lige nu er at glæde sig over, at anstaltsbetjente får de her 9,6 millioner kroner hvert år i de kommende fire år, siger hun til KNR.

- Så skal vi kæmpe for, at det bliver mere permanent, at vi får sikret et lønløft, så det kommer til at fortsætte efter de fire år.

Har forhandlet siden nytår

Forhandlingerne har været igang med Justitsministeriet siden nytår, men er blevet udskudt flere gange. Senest på grund af den nuværende coronakrise i Danmark og tidligere, fordi den danske regering, Siumut og IA ikke har kunnet blive enige om, hvordan fordelingen skulle være af en samlet pulje på knap 50 millioner kroner til justitsområdet i Grønland.

En redegørelse fra efteråret sidste år viser, at lønforskellen inden for Kriminalforsorgen i Grønland er større end hos Grønlands Politi sammenlignet med deres kolleger i Danmark.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz: Anstaltsbetjente skal have bedre løn og bedre uddannelse

Den slog fast, at især anstaltbetjente i Grønland lå markant under deres danske kolleger i løn.

Derfor har partierne valgt at afsætte fire femtedele af puljen til anstaltbetjentene, siger Aaja Chemnitz Larsen. 

- Det er egentlig ikke et udtryk for en prioritet, men mere et udtryk for, at vi var enige om en aftale om anstaltsbetjentene, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Med aftalen til anstaltbetjente er der 10,8 mio. kroner tilbage til at hæve politibetjentenes løn. Men der har bare ikke været en enighed om den aftale, som Justitsministeriet har lagt frem på dét område.

Siumut: Slut med diskrimination

Siumuts folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam glæder sig også. 

- Det har været vigtigt for mig at få gennemført forhandlingerne grundigt, så vi derved kan sikre, at pengene bliver anvendt som tilsigtet og gøre en ende på den diskrimination, vi ser i dag, siger hun.

LÆS OGSÅ Jubel over udsigt til højere løn til anstaltsbetjente

- Efter lange forhandlinger er vi nu blevet enige om, hvordan pengene skal bruges, når det gælder anstaltsbetjentenes lønninger i Grønland. Forhandlingerne med Justitsministeren fortsætter, og det er min hensigt at opnå tilsvarende gode resultater for vores politibetjente.