Politiforhandlinger ærgrer Inuit Ataqatigiit

Det ærgrer IA’s Aaja Chemnitz Larsen, at politiets opgaver i Grønland ikke er en særlig del af det politiforliget på Christiansborg.
17. november 2015 12:06

Et forlig, som den danske regering har indgået tirsdag med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Konservative og Socialdemokraterne, men som de nordatlantiske mandater ikke har været inviteret til forhandlinger om.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, for jeg synes, der er behov for at sætte fokus på Grønlands Politi, som jo arbejder under nogle andre vilkår, end man gør i danske politikredse, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

 

Læs også Dansk politiforlig uden grønlandsk aspekt

Ingen hensyn til geografi
Ifølge både Venstre og Socialdemokraternes retsordførerer har grønlandske eller færøske forhold ikke været drøftet under forhandlingerne. Og i det hele taget kommer aftalen ikke til at tage hensyn til geografi, men indeholder overordnede linjer om politiets økonomi fra næste år og frem til 2019. 

- Det bliver generelt op til Rigspolitiet at afgøre, hvor man ønsker at sætte ind over for kriminaliteten, siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Brahmsen, til KNR.

Dog bliver der pointeret nogle konkrete områder, som Rigspolitiet skal vægte, fx indsatsen mod terror, indsatsen i socialt udsatte boligområder og en ændring af politiuddannelsen i Danmark.

Læs også Aleqa kaster sig over retsområdet


Indirekte indvirkning på Grønland
Men både områder som fx politiuddannelsen og terror-bekæmpelse kan få indirekte virkning i Grønland, mener Chemnitz Larsen. På Politiskolen i Grønland ser man nemlig meget mod politiets uddannelse i Danmark for at holde samme niveau blandt de studerende.

Og så kan penge, der skal bruges hos dansk politi, blive taget fra opgaver i Grønland, frygter Aaja Chemnitz Larsen.

- Forståeligt nok er der rigtig meget fokus på terrorbekæmpelse i dansk politi. Men man kan jo frygte, at det kommer til at påvirke Grønlands Politi på den måde, at det kommer til at nedprioritere midler, som der kan være til udvikling af politiets opgaver i Grønland, siger hun.

Både hun og Aleqa Hammond (S) har ved flere lejligheder udtrykt, at de ønskede at være med i bl.a. politiforhandlingerne. I stedet har IA og Siumut fået et møde med den danske justitsminister 10. december.