Politiet er ét vidne fra at afslutte efterforskning af statue-hærværk
Det er nu over et år siden, at statuen af den dansk-norske missionær Hans Egede i Nuuk blev overmalet. Det skete i løbet af natten til den 21. juni, på Grønlands nationaldag.
Her vågnede Nuuk op til, at statuen var overhældt med rød maling, sprayet med traditionelle inuit-tatoveringer og ordet "decolonize" - der betyder "afkolonisere", stod skrevet på den.
Og selvom der er gået et år, er sagen er endnu ikke opklaret. Et enkelt vidne spænder nemlig ben, oplyser Jan Geisler, der er fungerende politikommissær i Grønlands Politi.
- Sagen er stort set efterforsket færdig, men vi arbejder stadig på at få kontakt til det sidste vidne, som er i udlandet, skriver han i en mail til KNR.
LÆS OGSÅ To mere er sigtet for hærværk på Hans Egede-statue
Den fungerende politikommissær vil ikke stille op til interview. Han uddyber i sin mail, at sagen er klar til "juridisk vurdering" indenfor et par uger.
Det betyder, at politiets efterforskere giver sagen videre til politiets jurister og anklagemyndighed. De skal tage stilling til, om sagen skal for retten eller ej.
Fire unge mennesker, to mænd og to kvinder, er sigtet. Det blev de faktisk kort tid efter, at statuen blev overmalet. De er alle sigtet under Kriminallovens paragraf 46 for krænkelse af et offentligt mindesmærke eller lignende.
Alle fire har tidligere nægtet sig skyldige.
Førte til debat om statuens fremtid
Overmalinen skete i kølvandet på store demonstrationer for etniske minoriteters rettigheder, der satte gang i en global ophedet debat om racisme.
I København blev statuen af Hans Egede, der står ved Marmorkirken, også overhældt med rød maling og fik sprayet samme tekst som statuen i Nuuk.
Her i landet startede hærværket også en voldsom debat om afkolonisering, forholdet til Danmark, dansk overherredømme, kultur og traditioner til at køre på fuldt blus.
LÆS OGSÅ Afstemning om Hans Egede er slut: Flertal sømmer statue fast til fjeldtop
Kommuneqarfik Sermersooq igangsatte endda en afstemning, hvor borgerne i kommunen kunne sige, hvorvidt de helst så, at statuen blev stående eller skulle flyttes.
Et flertal af borgerne sagde nej til, at statuen skulle væk fra sin fjeldtop. Og byrødderne i kommunen kom også senere frem til samme konklusion, da spørgsmålet blev taget videre til politikerne.