Kampesten ruller ud på kørebanen: Politi og arbejdstilsyn er udmærket klar over problemet

Politiet har modtaget flere anmeldelser. Alligevel bliver arbejdskøretøjer ved med at læsse store sten ned ad skrænten, som ruller ud på kørebanen ved lufthavnen i Nuuk.
En borger har taget dette billede for et par dage siden. Foto © : Privat
Skrevet af Anders Rytoft
06. september 2023 16:08

Forestil dig, at du sidder i din egen verden med 30 kilometer i timen, da en kampesten pludselig ruller ud foran din bil. Det kan i værste fald få fatale konsekvenser. Og det er slet ikke et urealistisk scenarie, hvis man kommer kørende på Siaqqinneq, den nye vej ved lufthavnsbyggeriet i Nuuk. Tværtimod.

KNR har været i kontakt med flere borgere, som har dokumenteret, at arbejdskøretøjer med fuldt overlæg læsser sten ned ad en høj skrænt til fare for trafikken. Det skete så sent som i går aftes. 

Og det blev filmet af en forbipasserende klokken 20.30.

Det er heller ikke mere end et par dage siden, at en borger tog et billede af en kampesten, som lå midt ude på selve kørebanen. Billedet viser, at personer i refleksveste omkranser stenen med afspærringsstolper. Stenen er siden blevet fjernet.

Men som det fremgår af videoen, læsses sten fortsat ud over skrænten - også selvom medarbejderne på byggepladsen tilsyneladende er klar over risikoen: at de kan havne ude på vejen.

Et problem, som Grønlands Politi har kendskab til. 

Politiet har i hvert fald modtaget to anmeldelser om, at der er rullet store sten ned på vejen. 

Faren fortsætter

Første gang torsdag 24. august klokken 13.25.

Anden gang tirsdag 29. august klokken 19.28

Grønlands Politi oplyser, at Arbejdstilsynet i Grønland blev underrettet samme dag, som politiet fik den første anmeldelse. Det er to uger siden. Alligevel har bilister og andre trafikanter siden været i fare for at kollidere med kampesten, viser KNR's dokumentation med al tydelighed.

KNR har forsøgt at træffe virksomheden Munck, som udfører lufthavnsbyggeriet, men det er ikke lykkedes inden deadline.

Kalaallit Airports skriver i et opslag på Facebook, at de er opmærksom på problemet. 

- Vi har som mange andre set videoer på sociale medier fra anlægsarbejdet i Nuuk, hvor tungt maskineri skubber klippestykker ud over skrænten ved den nordlige baneende, så de ruller ned og stopper tæt på forbikørende trafik.

- Kalaallit Airports tager hændelsen meget alvorlig, og der bliver evalueret på den sikkerhed, som der altid skal være omkring de store anlægsarbejder. Det er dybt beklageligt og burde ikke kunne ske.

Der vil nu blive fulgt op overfor entreprenøren, som er ansvarlig for etablering og opretholdelse af sikkerhedsforanstaltningerne i forbindelse med deres arbejde, lyder det videre.

Kalaallit Airports vil sikre, at der øjeblikkeligt bliver taget de nødvendige skridt, så arbejdet foregår på en forsvarlig måde, der er sikker for forbipasserende.

Hvorfor der først bliver taget hånd om problemet nu, selvom borgere for længst har gjort opmærksom på problemet, er uklart. KNR forsøger ligeledes at få et interview med Arbejdstilsynet i Grønland.