Politi advarer efter flere brande: Pas på med åben ild i naturen

I Sisimiut er en større naturbrand slukket, og i Nuuk har der været flere småbrande i de sidste to uger.
I august 2017 var flere steder langs vestkysten også plaget naturbrande, som beredskabet måtte rykke ud til. Foto © : Isak Lynge Rasmussen
10. juli 2019 11:19

Brandfolkene i Sisimiut har netop slukket en naturbrand i bunden af en fjord. Det oplyser Karl Jørgen Lennerth, der er politikommissær i Sisimiut.

Ifølge politiet opstod ilden på grund af en rygeovn. Ovnen var under opsyn, men da ilden først fik fat, spredte flammerne sig hurtigt hen over den tørre jord. 

Derfor opfordrer både politi og brandvæsen til at være varsom med åben ild i naturen.

- Vi oplever en enorm tørke. Vi fik tidligt forår, og sneen smeltede meget hurtigt. Derfor er der tørke over det hele, siger Karl Jørgen Lennerth.

- Indtil videre har vi oplevet to naturbrande her i distriktet. Det overrasker os ikke, for naturen er simpelthen så tør. 

Cigaretskod og glasskår

Også i Nuuk er der problemer med småbrande. De opstår, fordi cigaretskodder eller solvarme glasskår får græs og beplantning til at blusse op.

I løbet af de sidste par uger har brandfolkene været ude at slukke cirka fem brande, vurderer beredskabschef ved Kommuneqarfik Sermersooq, Knud Petersen.

- Den største brand var i sidste uge ved skolen i Nuussuaq, fortæller han. 

- Indtil nu har det ikke været et stort problem, men det bliver det, når der pludselig opstår en stor brand. Ilden kan brede sig hurtigt, hvis vinden blæser. Det er ikke helt normalt, at det er så tørt, som det er lige nu.

Derfor opfordrer han alle til at være opmærksomme og ikke tænde bål for langt væk fra vand. Samme opfordring lyder fra Karl Jørgen Lennerth i Sisimiut.

- Hvis I vil tænde bål, så gør det i nærheden af en sø eller andet vand, så man hurtigt kan slukke, hvis der opstår brand. Hvis først ilden får fat inde i fjordene, så går der altså lidt tid, inden hjælpen når frem, siger han.

Min store drøm er regn

I Nuuk håber beredskabschefen, at en smule regn snart vil falde fra sommerhimlen.

- Min store drøm er, at der kommer en ordentlig regnskylle, siger han.

Ifølge den norske vejrtjeneste Yr og danske DMI går der dog nogle dage, inden det kommer til at ske: Først i weekenden vil der falde regn over hovedstaden.