Global opvarmning Planterne i Arktis bliver højere

Planterne i Arktis bliver højere på grund af stigende temperaturer og det kan sætte ekstra skub i den globale opvarmning. Det viser ny forskning.
Sialuup kingorna naasoq Foto © : Magssanguaq Qujaukitsoq
30. september 2018 15:20
Versionist Connie Fontain

Den globale opvarmning får temperaturen til at stige i Arktis. Og det varmere klima betyder, at planterne på den arktiske tundra i gennemsnit bliver højere.

Konklusionen kommer fra den hidtil største videnskabelige undersøgelse af plantelivet i Arktis, der netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

- Over de sidste 30 år har vi set, at det er blevet varmere og at gennemsnitshøjden på vegetationen er blevet højere, fortæller Signe Normand, der er lektor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet og en af de 130 forskere bag undersøgelsen.

Årsagen er de enkelte arter, der gror der, bliver højere, og så kan der være arter, som gror varmere steder i landskabet, som spreder sig indover tundraen.

Og det er ikke så godt. For de højere planter er med til at forværre temperaturstigningerne.

I den arktiske tundra ligger nemlig op mod halvdelen af alt det kulstof, der er bundet i jorden verden over.

Hvis tundraen tøer, så vil kulstoffet blive frigivet som blandt andet enorme mængder CO2, der vil bidrage til drivhuseffekten.

Der er to grunde til tundraen tøer hurtigere, når planterne bliver højere.

Om efteråret og vinteren vil de højere planter holder bedre på sneen, så der bliver skabt en dyne, der holder kulden væk fra jorden.

- Hvor jorden tidligere frøs jorden hurtigere og dybt, så har vi i dag mere sne, som gør, at jorden ikke fryser så dybt, siger Signe Normand.

Men om foråret og sommeren vil sneen smelte hurtigere fordi planterne bedre optager solvarmen og smelter sneen.

- Så bliver jorden frigivet til solens stråler tidligere, og så kan permafrosten potentielt smelte hurtigere, fortæller forskeren

Forskerne har analyseret data fra både Grønland, Alaska, Canada, Island, Skandinavien og Sibirien.