Aqqaluaq B. Egede: Planlægningen om finansiering er stadig i gang

Det er for at undgå skattestigninger, at Naalakkersuisut ønsker om at finansiere de kommende lufthavne fra forskellige selskabers overskud, fastslog nalakkersuisoq for finanser i gårsdagens Qanorooq.
Foto © : KNR
25. august 2017 14:31

Men det kan koste samfundet dyrt, siger en konsulent i Nationalbanken.

Finansieringsforslagene er dog endnu ikke helt på plads, erkender naalakkersuisoq.

- Først og fremmest er planlægningen stadig i gang og man er stadig i gang med at udvikle den, fortæller naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede. 

LÆS OGSÅ Byggeriet finansieres men driften vil stadig give underskud

Naalakkersuisut ser gerne, at blandt andet overskuddet fra landskassen og udbytterne fra Tele-Post og Air Greenland, bliver brugt til at finansiere lufthavnsprojekterne.

Konsulent i Nationalbanken har dog tidligere sagt til KNR, at lufthavnene sandsynligvis vil være underskudsforretninger når de færdigbygget og taget i brug.

 - Hele grundlaget er, at det så vidt som muligt ikke skal hentes direkte fra skatteydernes lommer, og at det ikke skal gå ud over befolkningens velfærd, siger naalakkersuisoq for finanser, Aqqaluaq B. Egede.

LÆS OGSÅ Sinneqartoorutinit aningaasaliissuteqarusuttut

Men den argumentation køber økonomieksperten, Anders Møller Christensen. Han siger, at hvis Naalakkersuisut lægger beslag på kommende års overskud fra selskaber, der har stor betydning for samfundet, og bruge dem til lufthavnsprojekterne, så vil de penge være fastlåst og ikke kunne bruges andre steder.

Men hvis Naalakkersuisut ikke skaffer pengene fra Tele-Post og Air Greenland, bliver de nødt til at foreslå skattestigninger, fastslår naalakkersuisoq for finanser.

 - Det bliver noget vi må diskutere med befolkningen, om vi skal hæve skatterne eller om lufthavnene skal bygges eller ej. Og med vores forslag inviterer vi til debat om selskaberne skal inddrages i udgifterne eller om jeg som naalakkersuisoq for finanser skal tiltænke en ny tilgang, siger Aqqaluaq B. Egede.