Mellemørebetændelse: Ph.d undersøger grønlandsk verdensrekord

Mange børn lider af mellemørebetændelse. I øjeblikket er et Ph.d-studie i gang med at lave undersøgelser, som kan være med til at forebygge og hjælpe børn og unge, så de slipper for dårlig hørelse og ørepine.
23. maj 2017 16:05

I Grønland har der ikke været ikke noget målrettet program, som hjælper børn og unge med at forebygge kronisk mellemørebetændelse.

Det er en Ph.d-afhandling i gang med at lave om på. Studiet hedder The Siutit Study. Grønland har nemlig en høj forekomst af kronisk mellemørebetændelse hos børn og unge. 

En af udfordringerne er, at der her i landet er langt mellem, at vi får besøg af en special øre-næse-hals læge. Det sker kun to gange om året.

Derfor er det svært for læger at undersøge børn med øreproblemer rutinemæssigt, og det kan være en af grundene til, at der er så mange børn og unge, der i dag har store problemer med hørelsen.

Lægerne undersøger, hvordan det går børn, der får anlagt dræn i en tidlig alder, i forhold til børn, der venter til fireårsalderen.

De håber, at tidlig drænanlæggelse kan nedsætte antallet af børn med mange episoder af mellemørebetændelse samt 'flydeøre' og dermed forhindre kroniske skader og hørenedsættelse. Studiet skal vise, om det har en gavnlig effekt at indlægge dræn tidligt i barnets opvækst.

Naalakkersuisoq for sundhed er ikke i tvivl om, at Siutit-studiet vil komme de unge til gavn

- Man ved allerede, at det har en positiv virkning (I Danmark, red.). Derfor vil studiet se på om, vi også skal benytte os metoden, fortæller naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain.

Hun forventer at følge de anbefalinger, som studiet kommer med.

Studier fra Nuuk og Sisimiut viser, at 9 til 14 procent af alle børn i Grønland lider af kronisk mellemørebetændelse. Og gentagne infektioner kan føre til stærk nedsat hørelse, og give barnet problemer med indlæring og koncentrationsbesvær.

-Derfor glæder vi os til at se resultaterne fra de ph.d-studerende, og se hvad de har fundet ud af, slutter Agathe Fontain til KNR.