Grønland har rekord i mellemørebetændelse

Grønlands børn har et stort problem med mellemørebetændelse, faktisk så stort, at det måske er verdensrekord.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
11. marts 2010 14:38

Det har mange alvorlige konsekvenser for de berørte børn, siger læge fra Rigshospitalets øre-, næse- og halsafdeling Ramon Gordon Jensen. Han er lige nu er i gang med et tre-årigt Ph.d.-projekt om om kronisk mellemørebetændelse hos børn i Grønland.

Ifølge ham har mellem 12 og 14 procent af alle børn i Grønland haft kronisk mellemørebetændelse, og det er en af de højeste forekomster i verden.

Verdenssundhedsorganisation WHO har sat som standard, at højst 4 procent af børnene i et land må lide af kronisk mellemørebetændelse, ellers er det et alvorligt problem. Så de grønlandske tal er alt for høje, siger Ramon Gordon Jensen. Han mener, at de mange tilfælde blandt andet skyldes vores forbrug af cigaretter.

Ud over rygning er dårlig håndhygiejne også en af synderne.

Konsekvenserne af kronisk mellemørebetændelse er alvorlige. Det har blandt andet en uheldig indvirkning på børns mulighed for at lære - da koncentrationsevnen bliver ramt.

- Det gør, at sprogudviklingen bliver langsommere, så evnen til at tale sit eget modersmål bliver dårligere. Og i skolen bliver indlæringen også langsommere end andre børns, siger Ramon Gordon Jensen.

Det bedste man som forælder kan gøre for at undgå, at ens børn bliver ramt af kronisk mellemørebetændelse er at søge læge, når børnene viser tegn på mellemørebetændelse.