Ph.d.: Det er en myte at driften af bygderne er dyrere end byerne

Det er en myte, at driften af bygderne i Grønland er dyrere end driften af byerne. Det siger Ph.d. Kåre Hendriksen fra DTU Management og Center for Arktisk Teknologi, Artek.
Skrevet af Mads Lynge
05. marts 2013 16:04

- Samlet set er hovedkonklusionen, at bygderne ikke koster mere målt pr. indbygger end byerne gør. Og det er lidt overraskende, også for mig selv, siger Ph.d. Kåre Hendriksen fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og Center for Arktisk Teknologi, Artek.

I samarbejde med Ilisimatusarfik inviterer han til foredrag og diskussion om Grønlands bygder i aften.

Foredraget tager udgangspunkt i den Ph.d.-afhandling om Grønlands bygder, som han forsvarede i slutningen af januar i år. En afhandling, der omfatter en analyse af bygdernes udviklingsdynamik økonomisk, erhvervsmæssigt og socialt.

Og samlet set er hovedkonklusionen, at bygderne ikke koster mere målt pr.indbygger, end byerne gør, siger han:

- Målt pr. indbygger koster indbyggerne ikke mere. Hvis man så ser på de sociale udgifter og begynder, at vurdere dem på socialgruppeinddeling, og sammenligner den arbejdsduelige befolkning blandt ufaglærte og dem der er uden for arbejdsmarkedet, så modtager befolkningen i bygderne væsentlig mindre i sociale tilskud end bybefolkningen gør. Og dermed bliver den socialgruppe i virkeligheden langt dyrere i byerne, siger Kåre Hendriksen.

- Der er store geografiske forskelle, som hænger sammen med ressource- og fangstunderlaget i de enkelte steder, og for det andet er bygderne helt afhængige af hvordan det offentlige støtter op i form af indhandlingsanlæg. Hvis der ikke er indhandlingsanlæg, så er det svært, at få en bygd til at fungere, siger Kåre Hendriksen.

Det er dog ikke kun dystre konklusioner, han kommer med. Der er nemlig forskel på at være ufaglært eller arbejdsløs i en bygd fremfor i en by:

- Hvis vi går ind og tager i fat i den befolkningsgruppe, som i virkeligheden er Grønlands problem, nemlig de ufaglærte og de arbejdsløse, så er de relativt selvkørende i bygderne, fordi de har fangsten og kan være selvernærende. Hvorimod i byerne, der bliver d en ren udgift for samfundet, siger Ph.d. Kåre Hendriksen fra DTU og Center for Arktisk Teknologi, Artek.

Foredrag og den efterfølgende diskussion om Grønlands bygder finder sted i aften fra 19.30 og frem til 21.00 i Ilimmarfiks auditorium.