Peter Grønvold fra Uummannaq: Forfærdeligt at leve uden rent vand

Lugten af olie i vandet i Uummannaq er så kraftig, at det er som at træde ind på et autoværksted, siger Peter Grønvold.
Peter Grønvold ringede til skolen for at fortælle, at datteren ikke skulle drikke vandet. Det lugtede også af olie, fortæller han.
Skrevet af Jaaku Lyberth
26. september 2019 16:03

Peter Grønvold fra Uummannaq havde netop sendt sin datter i skole med en vanddunk fyldt med vand fra vandhanen, da han fik beskeden: Der var hældt transformerolie i drikkevandet, og det måtte under ingen omstændigheder drikkes.

Familien skyndte sig at ringe til skolen for at fortælle, at deres datter ikke skulle drikke vandet. Det lugtede også af olie, fortæller Peter Grønvold om fredag i sidste uge, da nyheden om olieforureningen i Uummannaq bredte sig som ringe i vandet.

Senere på dagen annoncerede Nukissiorfiit, at vandet fra vandrørene ikke måtte bruges til hverken madlavning, tandbørstning eller personlig hygiejne bortset fra håndvask eller toiletbesøg, da der var risiko for, at det kunne give gener på huden. Men vandet kunne – hvis det var nødvendigt – blive brugt til tøjvask og rengøring.

LÆS OGSÅ Kan vandet fra hanen drikkes igen: I morgen får folk i Uummannaq svar

Så familien vaskede deres tøj, men de oplevede, at datteren fik en allergisk reaktion, da hun tog det nyvaskede tøj.

- Det kløede på hende, fortæller Peter Grønvold.

- Vi anbefaler andre ikke om at bruge vandet til tøjvask, fortsætter han.

Henter vand i drunke og is fra havnen

Han fortæller, at lugten af olien fra vandet er så stærkt, at man kan sammenligne det med at komme ind til bilværksted.

I morgen fredag får de hårdt prøvede borgere i Uummannaq besked på, om de fortsat skal lade være med at drikke vandet. Vandprøverne er nemlig blevet analyseret på et laboratorium i Danmark.

Indtil nu har Peter Grønvold og familien hentet vand i store drikkedunke, som bliver stillet frem på forskellige steder i byen. De har også hentet is, som er samlet i havnen. 

Og manglen på rent vand i byen har påvirket hele befolkningen, fortæller Peter Grønvold, for det har været en barsk oplevelse ikke at have adgang til rent vand.

LÆS OGSÅ Nukissiorfiit om Uummannaq: Medarbejder tog fejl af klor og transformerolie

Byens ældre mennesker og handicappede har fået hjælp af brandfolkene og de ansatte i Nukissiorfiit til at hente vand.

- Der er enkelte medborgere, der har hårdt brug for hjælp til at hente rent vand, og jeg tror, de har det hårdt, siger Peter Grønvold.

Torsdag aften er der borgermøde klokken 18:00 i idrætshallen. Her vil Nukissiorfiit og eksperter i vand orientere om vandsituationen og besvare borgernes spørgsmål. En repræsentant for sundhedsvæsenet vil også være til stede.