Nukissiorfiit om Uummannaq: Medarbejder tog fejl af klor og transformerolie

Nukissiorfiit håber, at vandet fra vandhanerne i Uummannaq igen kan drikkes fra på torsdag. Der bliver dog ikke sendt vandregninger ud for denne måned, lover direktør.
- Vi beklager rigtigt meget, og vi er kede af, at borgerne i Uummannaq skal opleve det her, siger administrerende direktør for Nukissiorfiit, Michael Pedersen. Foto © : KNR
24. september 2019 06:22

En menneskelig fejl er grunden til, at hele Uummannaq nærmest har været nedlagt i de sidste par dage.

- Der er sket en olieforurening i vores vand i Uummannaq, og det skyldes, at man ved en menneskelig fejl har tilført et olieprodukt i stedet for klor, siger administrerende direktør for Nukissiorfiit, Michael Pedersen.

Transformerolien, som blev forvekslet med klor, blev hældt i vandet 11. september og først opdaget fredag 20. september. På det tidspunkt begyndte borgerne af fatte mistanke, fordi vandet lugtede af olie. 

LÆS OGSÅ Uummannaq nærmest nedlagt af vandforurening

- Vi overvåger selvfølgelig vores vand hele tiden, og vi kunne ikke se i vores prøver, at der var olie i vandet. Vi tror simpelthen, at det skyldes, at olien lagde sig øverst i tanken med rent vand, og dermed har vi ikke kunne set det, siger Michael Pedersen.

Hvordan kunne det ske?

Vores medarbejdere har maske på, når de hælder klor i vandet. Derfor tror vi, at man ikke har kunnet lugte olien, da den blev hældt i. Både olien og klor har samme gennemsigtige farve, så det var svært at se forskel. 

Tre andre byer leverer vand

Er der ikke forskel på en dunk med olie og en dunk klor?

 Vi arbejder med noget, der hedder dokumenteret drikkevandssikkerhed, som er indført på en række vandværker. Det betyder, at man arbejder på at eliminere sådan nogle risici, hvor man kommer til at hælde olie i vandet i stedet for klor. Vi stod lige for at skulle indføre det på vandværket i Uummannaq, og nu gør vi det med det samme.

Hvordan kunne der gå ni dage, før I opdagede, at der var olie i vandet? 

- Det skyldes, at olien flød ovenpå vandet. Da vandtanken blev tømt fredag morgen, kunne man lugte olien, siger Michael Pedersen. 

Nukissiorfiit har været nødt til at forsyne borgerne i Uummannaq med vand fra andre byer.

Ingen vandregning i september

Forsyningsselskabet kan på nuværende tidspunkt ikke give svar på, hvornår borgerne får rent vand ud af vandhanerne igen, men de håber på, at vandet kan drikkes igen fra torsdag i denne uge.

Lige nu tager Nukissiorfiit prøver af vandet i Uummannaq hver dag, som sendes til et laboratorium i Danmark.

LÆS OGSÅ 8 til 10 borgere har haft symptomer i weekenden

- Når prøverne er godkendt til drikkevand, og når miljømyndighederne har godkendt det, så er vi tilbage til en normal situation igen. Vi ved ikke præcist, hvor hurtigt det kan gå - det afhænger af, hvor hurtigt laboratoriet arbejder, og hvornår prøverne godkendes. Men vi håber på, at det kan gå meget hurtigt, måske torsdag eller fredag i denne uge, siger Michael Pedersen.

Han er ked af situationen og har derfor valgt ikke at sende vandregningen for september.

- Vi beklager rigtigt meget, og vi er kede af, at borgerne i Uummannaq skal opleve det her, siger han.