Uummannaq nærmest nedlagt af vandforurening

Olieforurening af vandet i Uummannaq betyder, at byen nærmest er lukket ned i dag. De to fiskefabrikker, skolen og børnehaven er lukket.
Et uheld har nemlig betydet, at der i en uge er blevet blandet transformerolie i drikkevandet i byen. Det oplyste politiet og forsyningsselskabet Nukissiorfiit i fredags. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
Skrevet af Kathrine Kruse
23. september 2019 11:32

183 skoleelever og 28 lærere er mandag hjemme, da skolen i Uummannaq, Atuarfik Edvard Kruse, er lukket på grund af olieforureningen af drikkevandet i Uummannaq.

Det samme er tilfældet er for byens to fiskefabrikker. Avannaa Seafood oplyser til KNR, at virksomheden har sendt sine medarbejdere hjem, ligesom Royal Greenland også mandag har sendt 20 lokale og 14 tilkaldte kinesiske medarbejdere hjem.

Et uheld har nemlig betydet, at der i en uge er blevet blandet transformerolie i drikkevandet i byen. Det oplyste politiet og forsyningsselskabet Nukissiorfiit i fredags.

LÆS OGSÅ Drikkevandet i Uummannaq er forurenet af olie

Derfor pumpes der nu råvand fra vandsøen ud i vandledningsnettet. Vandet er ikke renset eller tilsat klor.

Vandværket er blevet lukket, mens Nukissiorfiit arbejder på sagen. 

Men det er ikke kun det offentlige og fiskefabrikkerne, der er hårdt ramt af olieforureningen af vandet i Uummannaq.

Også private virksomheder er berørte

Også byens selvejende idrætshal med otte medarbejdere og et cafeteria, der serverer varme frokostretter, er blevet sendt hjem.

- Det er en meget frustrerende situation, vi er havnet i, da vi mister indtægter fra både cafeteriaet og leje af hallen, siger halinspektør i Uummannaq Hallen Gert Fleischer til KNR.

Også en privat cáfe i byen, Cafemma, der servicerer fastfood, har siden fredag været lukket.

LÆS OGSÅ Politiet: Transformerolie i drikkevandet i Uummannaq

Cafemma lejer også værelser ud, men virksomheden har i løbet af weekenden annulleret fire bestilte overnatninger til personer, der skulle være taget til Uummannaq, da virksomheden nu ikke kan gøre værelserne rene efter brug.

Derudover er Pilersuisoqs bageri også ramt. Pilersuisoq oplyser overfor KNR, at Pilersuisoqs butik i Uummannaq nu ikke kan bage frisk brød, franskbrød og rundstykker. Koncernen oplyser dog, at Pilersuisoq fortsat bager bake-off produkter som kager eller lignende.