Gennem otte dage er der blevet blandet olie i vandet i Uummannaq.Foto: KNR/Anton Gundersen Lihn

Politiet: Transformerolie i drikkevandet i Uummannaq

Der er kommet transformerolie i drikkevandet i Uummannaq. Nukissiorfiit pumper derfor urenset råvand ud i vandledningsnettet, oplyser politiet.

Et uheld har betydet, at der gennem de seneste otte dage er blevet blandet transformerolie i drikkevandet i Uummannaq. 

Det skriver Grønlands Politi i en pressemeddelelse.

Ifølge politiet vurderer Landslægen, at folk ikke forventes at blive syge af at have indtaget vandet i en kortere periode. Men vandet kan være skadeligt at indtage i en længere periode.

Politiet oplyser ikke, hvornår der er tale om en længere periode, men borgere, der har spørgsmål til det sundhedsmæssige omkring forureningen, henvises til Sundhedscentret i Uummannaq.

Råvand pumpes rundt

Vandværket i Uummannaq er blevet lukket, mens Nukissiorfiit udbedrer problemet med, at der bliver blandet olie i vandet.

Derfor pumpes der nu råvand fra vandsøen ud i vandledningsnettet. Vandet er ikke renset eller tilsat klor:

- Landslægen tilråder, at det råvand, der lige nu kommer ud af hanerne ikke bruges til at drikke, til madlavning, til tandbørstning. Det frarådes endvidere at bruge vandet til personlig hygiejne, fraset håndvask efter toiletbesøg, da det kan være olieforurenet og kan give hudgener, skriver politiet.

Borgerne kan hente vand hos Nukissiorfiits kontor

Beboere, der har vandbeholdere, skal ikke tømme beholderne. Der er dog restriktioner i forhold til, hvad vandet i beholderne kan bruges til:

- Vandet er ikke egnet til at drikke, til madlavning eller til tandbørstning. Det frarådes endvidere at bruge vandet til personlig hygiejne, fraset håndvask efter toiletbesøg, da det kan være olieforurenet og kan give hudgener. Vandet fra vandbeholderne kan, om nødvendigt, bruges til rengøring mv, skriver politiet.

Kogning fjerne ikke forureningen fra vandet. Borgerne i Ummannaq kan hente vand på Nukissiorfiits kundekontor i Uummaanaaq fra lørdag morgen kl 8.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt