Sundhedscenter Uummannaq: 8 til 10 borgere har haft symptomer i weekenden

Flere borgere har meldt om symptomer, efter at drikkevandet i Uummannaq er blevet forurenet med olie. Men der er ingen grund til panik, melder sygehuset.
Vandværket i Uummannaq er blevet lukket midlertidigt af Nukissiorfiit på grund af et uheld. Uheldet har betydet, at drikkevandet i sidste uge er blevet blandet med transformerolie. Arkivfoto Foto © : Fleischer Bernhardt
23. september 2019 12:55

- Situationen heroppe er rolig, og der er ingen panik. Jeg vil sige, at det er forbavsende, at der er så roligt.

Det siger Helle Mølstrøm, der er afdelingssygeplejerske i Uummannaq Sundhedscenter.

Vandværket i Uummannaq er blevet lukket midlertidigt af Nukissiorfiit på grund af et uheld. Uheldet har betydet, at drikkevandet i sidste uge er blevet blandet med transformerolie.

LÆS OGSÅ Uummannami erngup mingutsinneqarnera sorpassuarnik matoqqatitsivoq

Det er dog roligt på sygehuset i Uummannaq, hvor der ikke har været nogle indlæggelser i forbindelse med forureningen af drikkevandet, forklarer Helle Mølstrøm.

Men flere borgere har oplevet helbredsproblemer på grund af det forurenede vand.

- 8-10 borgere har ringet ind i weekenden med symptomer, og ganske få er mødt op på sygehuset - men ingen er blevet indlagt, siger Helle Mølstrøm.

LÆS OGSÅ Uuliamik mingutsitsineq: Uummannami imeq suli imerneqarsinnaanngilaq

Hun forklarer, at symptomer typisk har været hovedpine, diarré eller udslet på huden.

Landslæge Henrik L. Hansen er heller ikke bekymret for, om folk er blevet alvorligt syge. 

- Jeg synes ikke, at situationen er så alvorlig. Transformerolie er pumpet ud i vandet, men olien har lagt sig oven på vandet, og formentlig er der kun kommet meget små mængder olie til forbrugerne, siger han.

- Hvis borgerne overhovedet har været udsat for noget i den her periode, så er der ikke nogen grund til at tro, at de på nogen måde bliver syge af det. Der er tale om meget små mængder i en kort periode, og det påvirker ikke kroppen at blive udsat for meget små mængder olie.

Landslægen tilråder, at det råvand, der lige nu kommer ud af hanerne,ikke drikkes eller bruges til madlavning og tandbørstning. Det frarådes også, at vandet bruges til personlig hygiejne bortset fra til håndvask efter toiletbesøg, da det kan være olieforurenet og kan give hudgener.