Personer i alle kommuner er testet for coronavirus 

Sundhedsmyndighederne har skruet gevaldigt op for antallet af personer, der testes for coronavirus.
Der bliver testet langt i Grønland end i Danmark målt i forhold til indbyggertal. Foto © : Scanpix
Skrevet af Jens Betak
25. marts 2020 06:17

- Vi kan ikke stoppe denne pandemi, hvis vi ikke ved, hvem der er smittet. Vi har et simpelt budskab til alle lande: test, test, test. Test alle mistænkte tilfælde. 

Sådan lød den klare melding fra generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på et pressemøde 16. marts.

Så hvordan går det med at teste her i landet? 

Prøver for coronavirus til og med 24. marts: 
 

Avannaata Kommunia: 21.

 

Kommune Kujalleq: 5.

 

Kommune Qeqertalik: 14.

 

Qeqqata Kommunia: 20.

 

Kommuneqarfik Sermersooq: 205.

 

I alt: 265 - Af dem mangler der svar på 78 prøver.

Kilde: Landslægeembedet.

I alt er 265 personer blevet testet for coronavirus i Grønland, og det betyder faktisk, at der bliver testet langt flere i forhold til indbyggertal end i Danmark. Men det er ikke alle mistænkte tilfælde, som bliver testet.

Kontakter man sundhedsvæsenet eller den oprettede corona-hotline og fortæller, at man har symptomer, der kunne tyde på coronavirus, bliver man ikke testet, med mindre man har været i kontakt med de hidtil eneste bekræftede smittetilfælde i landet.

- Vi holder fast i, at personen skal have symptomer, og at der skal være et link til de smittede, siger landslæge Henrik L. Hansen.

Landslægeembedet mener ikke, at WHO's anbefaling gælder for Grønland. Landslægeembedet mener, at anbefalingen om at teste alle, der viser symptomer, er rettet mod lande, hvor der er smittespredning. Og det vurderer Landslægeembedet ikke, at der er i Grønland.

Embedet mener nemlig, at man er lykkes med at inddæmme de fem coronasmittede personer, og at man ikke vil finde flere smittede, hvis man begynder at teste bredere.

Landslægen forklarer dog, at Landslægeembedet nu har udvidet definitionen for, hvor tæt kontakt man skal have haft med en smittet for at blive testet.

- Vi har tolket det bredere i de seneste dage for at være mere sikker, siger Landslæge Henrik L. Hansen.

Stigende antal coronatest 

Landslægeembedet tager flere test end tidligere, og antallet af test er steget efter hvert bekræftet smittetilfælde. Først med smittetilfælde nummer et, som skete 16. marts.

LÆS OGSÅ Første person i Grønland er smittet med coronavirus

Her var Landslægeembedet dog overbevist om at have situationen under kontrol, da de med stor sandsynlighed kunne bekræfte, at personen var blevet smittet i udlandet, og at personen ikke havde smittet andre i Grønland. 

Men 18. marts blev myndighederne for alvor sat i alarmberedskab, da en ny person blev testet positiv for coronavirus. Personen havde nemlig ikke været ude at rejse, hvilket betyder, at smitten var sket i Nuuk.

LÆS OGSÅ Endnu en person er smittet med coronavirus: Nuuk isoleres

Nuuk blev med ét et risikoområde, og Naalakkersuisut iværksatte derfor en isolering af hovedstaden i et forsøg på at holde virussen i Nuuk. 

Smittetilfælde nummer to gjorde også, at man fra Epidemikommissionen ændrede strategi for, hvornår man tester personer. 

Hidtil havde man kun testet personer, som viste symptomer og havde været i såkaldte risikoområder i udlandet. Men da Nuuk pludselig var blevet et risikoområde, var der med ét langt flere mistænkte.

Den ændrede strategi betød igen en stigning i antallet af test. Inden var der fra perioden 9. marts til 18. marts taget 44 prøver for coronavirus, men i de efterfølgende fire dage steg antallet til over det firdobbelte.

Stigningen er sket, fordi sundhedsmyndighederne vil være sikker på, at virussen ikke spreder sig fra Nuuk. 

- Lige nu går vi efter at undgå massiv spredning i landet, og når vi har fokus på forebyggelse, er det, fordi det vil blive svært for sundhedsvæsenet at kunne at håndtere mange smittede, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

Fire intensivpladser

Sundhedsvæsenet har nemlig været sat under et gevaldigt pres flere steder i verden på grund af coronavirus, fordi nogle coronapatienter får brug for omfattende behandling. 

De fleste andre kendte virus laver en infektion øverst i luftvejene – eksempelvis i halsen. Det er også tilfældet for langt de fleste personer, der bliver smittet med coronavirus. Men hos nogle personer - eksempelvis dem, der har et svækket immunforsvar eller har kroniske sygdomme - kan coronavirus gå længere ned i luftvejene og lave en betændelsestilstand nede i lungerne. 

Det kan gøre det svært at trække vejret og betyde, at de patienter, der er hårdest ramt af virussen, får brug for respiratorer til at trække vejret.

LÆS OGSÅ GRAFIK: Det gør coronavirus i din krop

I Grønland er der fire intensivsenge, som kan håndtere disse patienter, og alle intensivpladserne er på sygehuset i Nuuk. 

Ud over de fire intensivsenge er der afsnit, som kan laves om til at håndtere hårdt ramte patienter. 

Det er dog ikke den begrænsede mængde udstyr, som bekymrer landslægen. Fordi det kræver specialiseret personale at håndtere udstyret, og dem er der ikke mange af i Grønland. 

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

En stor del af personalet er vikarer, som er sygeplejersker i anæstesi og intensiv, og de vil skulle oplæres i nogle helt nye ting for at kunne håndtere behandling af coronapatienter. 

- Det største problem er personale, fordi behandlingen kræver mange kompetencer, og respiratorer kræver højt specialiseret personale, siger landslæge Henrik L. Hansen. 

Der har dog ikke været brug for intensivafsnittene endnu, da de smittede i Grønland indtil videre har været mildere tilfælde. De har alle været under observation i hjemmekarantæne, og mandag blev landets to første smittetilfælde erklæret raske igen.