Personalemangel i anstalt skal midlertidigt løses med folk fra Danmark

Justitsministeriet vil løbende sende i alt 11 pensionerede betjente og erfarne fængselsbetjente til Grønland. Men der er intet nyt om bedre løn til grønlandske fængselsbetjente.
En erfaren sektionschef fra Københavns fængsler landede mandag i Nuuk. Chefen skal hjælpe anstalten i Nuuk med at få nogle procedurer og regler på plads, og så skal han oplære de ansatte.
Skrevet af Jens Betak
30. oktober 2019 09:06

En erfaren sektionschef fra Københavns fængsler landede mandag i Nuuk. Chefen skal hjælpe anstalten i Nuuk med at få nogle procedurer og regler på plads, og så skal han oplære de ansatte, fortæller direktør i Kriminalforsorgen i Grønland Naaja Nathanielsen.

- Vi har fået en teamleder, der skal gå og koordinere en uddannelsesindsats på afdelingen, og så kommer der nogle kurser og noget sidemandsoplæring. Det vil foreløbigt vare året ud, og så må vi se, om der er behov for mere, siger Naaja Nathanielsen.

Kurserne vil blandt andet være om, hvordan man håndterer trusler og reagerer på udadreagerende adfærd, og så vil der også være et sikkerhedsmæssigt kursus.

Sektionschefen vil være på anstalten resten af året.

LÆS OGSÅ Efter besøg i Nuuk: Fængselsforbund vil gå til ministeren

Pensionister og erfarne fængselsbetjente

Der sendes løbende erfarne folk fra Danmark, som skal hjælpe på personalemanglen i anstalten. Helt konkret skal seks pensionerede betjente og fem fængselsbetjente fra Herstedvester i grupper sendes til anstalten i Nuuk i løbet af oktober, november og starten af december.

De skal blandt andet hjælpe, når det store antal ansatte, der stadig er under uddannelse, i perioder skal tilbage på skolebænken.

Af de 42 ansatte i anstalten i Nuuk er der fra 1. november 20 ansatte, som stadig er under uddannelse.

Og netop at få erfarne personer er vigtigt, mener Kriminalforsorgen.

- Det er klart, at når man har så stor andel af elever, som vi har, så mangler der noget erfaring ude på afdelingerne, så idéen er at få nogle op, som har den her erfaring og kan gå ind og vejlede om ting, man måtte være i tvivl om, siger Naaja Nathanielsen.

Tiltagene er dog ikke noget, der hjælper på problemet med at rekruttere flere anstaltsbetjente i fremtiden.

Fængselsforbundet, der er anstalts- og fængselsbetjentenes fagforening, har kaldt det for brandslukning, når man sender pensionerede betjente midlertidigt til Grønland.

LÆS OGSÅ Fængselsforbund mangler stadig ministersvar om anstaltsbetjente

Intet nyt om lønforskel

I stedet mener fagforeningen, at der skal gøres noget ved den markante lønforskel mellem danske og grønlandske fængselsbetjente.

I forhold til lønforskellen henviser Justitsministeriet til en rapport, som er undervejs. Den skal blandt andet undersøge lønforskellen, men den er flere gange blevet udsat. Den skulle i første omgang have været færdig sidste år, men nu ventes den klar i slutningen af året.

LÆS OGSÅ Udsat igen: Rapport om lønforskelle bliver et år forsinket

Kriminalforsorgen vil i december igen forsøge sig med en kampagne for at ansætte flere, men det har tidligere ikke for alvor løst problemet.