Fængselsforbund mangler stadig ministersvar om anstaltsbetjente

Der er problemer med at ansætte nok anstaltsbetjente, og problemet er for dårlig løn, mener både Fængselsforbundet og Kriminalforsorgen.
Justitsministeriet har endnu ikke svaret på et brev fra Fængselsforbundet fra 11. september. Forbundet offentliggør nu brevet, der ellers var internt, for at få sat skub i processen. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
23. oktober 2019 08:10

Fængselsforbundet er frustreret over, at den danske justitsminister endnu ikke har svaret på et brev fra 11. september, hvor forbundet udtrykker stor bekymring over forholdene i Grønland.

Tavsheden fra ministeriet gør, at Fængselsforbundet nu offentliggør brevet, som blev sendt til justitsminister Nick Hækkerup for omkring halvanden måned siden.

- Vi mener, at forholdene i Grønland er sådan, at vi er nødt til at få gjort noget for vores anstaltsbetjente deroppe. Responstiden har gjort, at vi er nødt til at tage næste skridt i vores plan i forhold til at få sat Grønland på dagsordenen, siger Bo Yde Sørensen, formand for Fængselsforbundet, der er fængselsbetjentenes fagforening.

Problemer i halvdelen af anstaltene

I dagligdagen opererer Kriminalforsorgen stort set selvstændigt fra Danmark, men det er i sidste ende Justitsministeriet, som har ansvaret for forholdene i Grønland.

LÆS OGSÅ Lektor om anstalten: Voldsomt problematiske forhold

Der er seks anstalter her i landet, og ifølge Kriminalforsorgen er der problemer med at finde nok personale i halvdelen af dem.

- En anstaltsbetjent får 17.600 kroner om måneden. Ved fastansættelsen stiger lønnen til 18.700 kroner. 

- I Danmark er grundlønnen for en fængselsbetjent cirka 23.000 kroner om måneden.

Kilde: Fængselsforbundet.

I Ilulissat mangler der fire anstaltsbetjente, blandt andet fordi der er tre langtidssygemeldinger. I Aasiaat har man kun besat fem ud af otte stillinger. Og i den nyeste og største anstalt – den i Nuuk – har man nu besat 42 ud af 49 stillinger. 24 af dem er dog endnu under uddannelse – hvor fire dog er færdig med uddannelsen 1. november.

Brandslukning

Fordi mange er under uddannelse, skal de ofte tilbage på skolebænken, og samtidig er der tre langtidssygemeldinger. Anstalten i Nuuk har derfor blandt andet været nødt til at ansætte pensionerede fængselsbetjente, som kan dække, når der mangler folk.

Fængselsforbundet kalder den form for løsninger for brandslukning, og at det ikke er en løsning, der holder på lang sigt. 

LÆS OGSÅ Fagforbund er stærkt bekymret over forholdene på ny anstalt

Fængselsforbundet skriver i brevet til justitsministeren, at det er essentielt, at lønnen forbedres hurtigst muligt, hvis Kriminalforsorgen i Grønland skal løfte sig fra sammenbruddets rand, og løsningen er ikke at sende op folk fra Danmark.

- Det er fuldstændigt uholdbart, at vi skal sende danske betjente derop, fordi vi har også stort personaleunderskud i Danmark, så vi er nødt til at få nogen til at reagere, siger Bo Yde Sørensen, formand i Fængselsforbundet.

I Kriminalforsorgen er man enig i, at højere løn kan hjælpe på problemet med at finde ansatte.

- Vi kan jo se, at der nærmest ikke er nogen ledighed i Grønland, og det er jo godt. Men det betyder, at vi har svært ved at rekruttere, og en af de ting, man kan skrue på, er lønniveauet, fordi det er der, vi kan komme til at konkurrere med andre virksomheder, siger Naaja Nathanielsen, der er direktør i Kriminalforsorgen i Grønland.

Justitsministeriet oplyser til KNR, at brevet er modtaget, og at ministeriet arbejder på et svar til Fængselsforbundet. Ministeriet fortæller desuden, at der er tiltag på vej for at forbedre lønforholdene.