Pensionsopsparing bliver obligatorisk

Naalakkersuisut varsler reform på pensionsområdet. Vi skal i fremtiden være med til at finansiere vores kommende pension.
Skrevet af Noah Mølgaard
16. august 2012 05:34

Der bliver flere pensionister i fremtiden og mindre arbejdstyrke. Grønland er ikke ramt forbi af en tendens, som mange lande oplever.

Det kræver derfor reformer, hvis der fortsat skal være råd til velfærd. Naalakkersuisut varsler nu en pensionreform, som fremtidige pensionister kommer til at mærke.

- Vi lægger op til at det bliver obligatorisk at spare op til pension, siger naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen.

Der bliver også kigget på pensionsalderen. Gennemsnitslevealderen stiger og folk kan være på arbejdsmarkedet i længere tid.

- Vi skal tage stilling til om pensionsalderen skal hæves fra 65 år, siger Maliina Abelsen.

Omkring 70 grønlandske pensionister vælger at flytte til Danmark om året, og beholder deres grønlandske pension. Og mange færinger vælger også at flytte fra de nordatlantiske øer til Danmark. Men færingerne har lavet en lov, der siger at de ikke har ret til at tage deres færøske pension med hvis de flytter indenfor Rigsfællesskabet.

- Det kan tænkes at vi bliver inspireret af den færøske lovgivning og dermed sikre at pengene bliver i Grønland, siger Maliina Abelsen.

Naalakkersuisut har også bemærket at antallet af førtidspensionister eksploderer i Grønland. De er steget med hele 52 procent på 15 år.

- Den situation holder ikke. Reglerne for uddeling af førtidspension kan ændres på den måde, at det ikke er ensbetydende med at man er førtidspensionist for altid, når man får ret til førtidspension. Det bør kunne vurderes løbende om modtageren af førtidspension er blevet parat til at komme tilbage til arbejdsmarkedet, siger Maliina Abelsen.