Foto: KNR

Qulaarpaa Pengene fosser ud af landskassen

Et kæmpe underskud i 2014 efterfølges af stort underskud i 2015. Udfordringerne er store, men Naalakkersuisut melder sig klar til at tage nogle dybe tag med pagajen.

Der skal flyttes noget vand, men kajak skal vendes og økonomien rettes op. Det mål har Naalakkersuisoq for finanser, Andreas Uldum sat, siden han satte sig i den tunge stol, med ansvaret for Grønlands husholdningsbudget.

Han overtager en økonomi, der er dårligt styret. De seneste år, har det været noget tilfældigt, om økonomien har været i plus eller minus ved årets udgang.

Overskud blev til underskud

I 2013 budgetterede finansloven med et underskud, men det endte med et overskud. 2014 skulle have budt på et overskud på 21 millioner, men efter nogle tillægsbevillinger blev det lavet om til et underskud på 127 millioner kroner. Lige nu ser det dog ud til at blive et væsentligt større underskud.

Finansdepartementet anslår, at regnskabet for 2014 bliver blodrødt med et underskud på mellem 225 og 240 millioner kroner.

Indtægterne svigter

Svigtende indtægter fra tobak og alkohol og makrelfiskeriet, et mislykket salg af boliger og generelt svigtende indtægter ligger til grund for de røde tal.

I år budgetterer kassemester Uldum med et underskud på 76 millioner kroner.

Reformer på vej

Han har dog lagt op til, at de længe ventede reformer vitterligt bliver til noget med ham ved roret, og det er helt i tråd med anbefalingerne fra Grønlands økonomiske råd.

- Det der er det afgørende er de signaler, der ligger i den. Og det er selvfølgelig for det første, at der er en stram økonomi, og for det andet, at der er en betoning af, at det her kan kun hænge sammen, hvis man får gennemført nogle reformer og besparelser, siger formand for økonomisk råd Torben M. Andersen.

Stadigt kun hensigter

Indtil videre bliver reformerne dog i afdelingen for gode hensigter.

- Det er så ikke konkretiseret, og det er selvfølgelig afgørende, at det bliver konkretiseret. Men man kan i hvert fald tydeligt læse ud af den her, at det er helt afgørende, at det kommer på plads, før økonomien hænger sammen, siger Torben M. Andersen.

Andreas Uldum har i 2015 indtægter på 6,5 milliarder kroner at gøre godt med. Heraf kommer de godt 4 milliarder kroner i støtte fra Danmark og EU.

 

 


 

Sider