Naalakkersuisoq for Sundhed: Lad os passe på corona i juletiden

Julen står for døren, og med de mange rejsende vil Naalakkersuisut hindre yderligere smittespredning i landet. Det fortæller Naalakkersuisoq for Sundhed, Kirsten Fencker fra Naleraq.
- Der er smittespredning lige nu, og ifølge landslægens ord er spredningen allerede ude at kontrol, og for at smittespredningen skal være på det laveste, skal restriktionerne gælde så længe, siger Kirsten Fencker. Foto © : Naalakkersuisut
07. december 2021 16:32

- Der kommer en masse mennsker til landet for at holde jul, ligesom en masse mennesker rejser indenrigs i landet for at besøge familie. Vi har bestemt disse restriktioner efter råd fra landslægeembedet for at hindre smittespredningen, siger naalakkersuisoq for sundhed Kirsten Fencker til KNR.

De nye restriktioner har været gældende i flere byer igennem noget tid, men er nu rullet ud til hele landet. Blandt andet skal vi stadig bære mundbind, når vi bevæger os i offentlige steder, og det gælder foreløbigt frem til den 6. marts 2022.

LÆS OGSÅ Nye coronaregler for rejsende: Test må være højst 48 timer gammel

Der er lige nu registreret 212 som aktivt smittede med covid-19 i Grønland, men tallet kan være større. De er fordelt i fire af landets fem kommuner.

- Der er smittespredning lige nu, og ifølge landslægens ord er spredningen allerede ude at kontrol, og for at smittespredningen skal være på det laveste, skal restriktionerne gælde så længe.

For flyrejser fra Danmark til Grønland gælder det fra 6. december til og 6. marts at:

  • Alle passager på et fly til Grønland, der er over to år, skal have en negativ PCR-test, der er højst 48 timer gammel. I perioden 6-7. december 2021 må testen dog være op til 72 timer gammel.
  • Passagerer på 12 år og derover, der ikke bor i Grønland, skal også kunne dokumentere, at de er fuldt vaccineret.
  • Passagerer, der har været nærkontakt til en smittet inden for den seneste uge, skal kunne fremvise en PCR-test taget på 4. dagen efter at man har været i nærkontakt med den smittede og en ekstra test taget to dage herefter.

Forvirring blandt forældre

Indtil for nyligt måtte børn mellem to og 12 år, der ikke havde været positive med covid-19 for nyligt, blandt andet ikke gå på café, biblioteker, biograf, restauranter og svømmehaller, men med de nye restriktioner, der trådte i kraft søndag aften, er dørene igen åbnet for landets små borgere.

Men der har været kritik af, at de nye restriktioner kan være forvirrende og børnetalsmanden, Aviaja Egede Lynge har savnet bedre information fra myndighederne til forældre.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand savner tydelige informationer om corona-regler

Det har Kirsten Fencker godt lagt mærke til og hun forstår godt forældrene. Derfor bliver der i disse dage arbjdet for en bedre kommunikation mellem beslutningstagerne og folket.

- Vi er ved at lave visuelle grafer, der viser, hvilke restriktioner, der gælder for hvem, og som skal føre restriktionerne nemmere at forstå, som jeg regner med er klar inden for de nærmeste dage,

Kirsten Fencker oplyser, at Naalakkersuisuts genåbningsstrategi fra den 3. september stadig er gældende.