Børnetalsmand savner tydelige informationer om corona-regler

Forældre er frustrerede over manglen på information om corona-restriktioner, siger Aviâja Egede Lynge, som ønsker klar kommunikation fra myndighederne.
Foto © : KNR
Skrevet af Malik Brøns
06. december 2021 16:58

Børn fra to til 12 år måtte hverken spille håndbold i hallen eller tage med forældrene på restaurant i perioden mellem 21. november og 5. december.

Naalakkersuisut kom nemlig med restriktioner særligt for børn, fordi der var større smittespredning på skolerne.

Det gjaldt for børn i Nuuk og Upernavik.

I dag er restriktionerne udløbet, men der er kommet omfattende restriktioner for hele landet i stedet for.

Både for børn og voksne. I hvert fald for personer, der er 12 år og opefter.

LÆS OGSÅ 7-årige Inequ om nye coronaregler: Det er okay, men også lidt tarveligt

I den periode, hvor der var restriktioner for børn, oplevede Børnetalsmanden, Aviâja Egede Lynge, mange frustrerede forældre.

Med de nye restriktioner fortsætter frustrationerne, fortæller hun.

-  Her tænker jeg på, at man i den seneste tid har oplevet større smittespredning, og det har været tydeligt, at forældrene har manglet informationer om restriktionerne. Der har for eksempel været forvirring og bekymring blandt forældre på grund af den manglende og utydelige information, siger Aviâja Egede Lynge.

Utydelige pressemeddelelser fra myndighederne

Selvom Naalakkersuisut sender pressemeddelelser om de nye restriktioner, så synes hun, at myndighederne kan formidle dem bedre til forældrene.

- Når der kommer nye beslutninger om restriktioner, så bliver det sat ind som en slags lovtekst og kommer ud på nyhedsmedierne. Men der findes jo også forældre, der ikke lige forstår lige så godt som alle, derfor kan man for eksempel bruge Facebook, lave korte videoer eller på en anden måde forklare og informere tydeligere. Det, mener jeg, er, hvad myndighederne skal fokusere mere på.

LÆS OGSÅ Coronarestriktioner kan nu gælde for resten af landet - helt frem til næste år

Dét, der særligt kan være forvirrende, er, ifølge Børnetalsmanden, hvornår noget gælder og ikke gælder.

- For eksempel når der bliver lavet restriktioner og ændringer, eller hvis restriktionerne ikke længere bliver gældende, så ender forældre med et spørgsmålstegn i ansigtet: ”Må man gøre det her? Hvad skal man gøre?” Med mundbindskrav for børn, så kommer forældrene til at spørge, om de gælder, siger Aviâja Egede Lynge.

Godt hvis medierne kunne hjælpe til

I dag kom der altså nye restriktioner, der kan gælde hele landet. Det kommer an på, om der har været smitte i en by, hvor smittekilden er ukendt, inden for de sidste 14 dage.

Med hensyn til mundbind, så skal personer på 12 år og derover bruge mundbind eller visir på forskellige offentlige steder.

Det ville være rart, hvis KNR eller andre nyhedsmedier kunne hjælpe til med at formidle om restriktionerne, men det bør være først og fremmest myndighederne, der skal give tydeligere informationer, mener Aviâja Egede Lynge:

- Jeg tænker for det første på myndighederne. Det er jo dem, der har et stort ansvar i forhold til at informere borgerne. Men det vil selvfølgelig være glædeligt, hvis medierne kunne lave noget til forældrene eller generelt til alle.