Foto: KNR, Anton Gundersen Lihn

Nye coronaregler for rejsende: Test må være højst 48 timer gammel

I dag og i morgen må man gerne have en test, der er højst 72 timer gammel, men fra onsdag af, må den være højst 48 timer gammel.

Søndag opdaterede Naalakkersuisut en række restriktioner her i Grønland.

Ifølge Naalakkersuisut, så har politikerne besluttet at indføre en række restriktioner for de næste tre måneder, for at begrænse smittespredningen.

Det hele er en stor mundfuld på en mandag. 

Restriktionerne drejer sig om mundbindskrav, krav om dokumentation for, at man er færdigvaccineret og nye rejseregler.

De nye rejseregler handler blandt andet om, at en coronatest må være højst 48 timer gammel, men i dag og i morgen må den godt være højst 72 timer gammel. 

Vi starter med rejsen fra Danmark til Grønland:

 

air greenland

 

For flyrejser fra Danmark til Grønland gælder det fra 6. december til og 6. marts at:

  • Alle passager på et fly til Grønland, der er over to år, skal have en negativ PCR-test, der er højst 48 timer gammel. I perioden 6-7. december 2021 må testen dog være op til 72 timer gammel.
  • Passagerer på 12 år og derover, der ikke bor i Grønland, skal også kunne dokumentere, at de er fuldt vaccineret.
  • Passagerer, der har været nærkontakt til en smittet inden for den seneste uge, skal kunne fremvise en PCR-test taget på 4. dagen efter at man har været i nærkontakt med den smittede og en ekstra test taget to dage herefter.

Kun vacciner, der er godkendt i EU accepteres. Den negative PCR-test skal indeholde oplysninger om navn på den testede, tidspunkt for testen og udstederen af testen.

Krav ved rejse indenfor landets grænser

Og så skal vi til de nye regler for indrigsrejser med fly:

 

 

Ved rejse inden for landets grænser gælder nu:

  • Personer, der rejser fra en by eller bygd til et andet sted inden for landets grænser, skal være færdigvaccineret eller have en negativ test, der er højst 48 timer gammel.
  • Uvaccinerede personer over 2 år, der rejser fra en by eller bygd, hvor det ikke er muligt at blive testet, skal gå i karantæne på destinationen i 14 dage, eller indtil de er testet negative. Er der ikke mulighed for at blive testet på destinationen, varer karantænen i 14 dage.
  • Personer i karantæne må ikke deltage i arrangementer eller forsamlinger. De må dog gå i dagligvarebutikker for at foretage nødvendige indkøb, hvis de bruger mundbind eller visir.

 

Passagerer til havs har også fået særlige restriktioner:

 

 

For passagerskibe gælder nu:

  • Passagerskibe som krydstogtskibe og lystbåde, må ikke ankomme til Grønland, hvis de inden for 14 dage før ankomst til Grønland har anløbet udenlandsk havn eller havn i Danmark eller i Færøerne eller på anden vis har fået personer ombord fra disse steder.

Passagerskibe må gerne lægge til kajs, hvis ingen besætningsmedlemmer eller passagerer kommer i land, eller hvor personer udefra kommer ombord, søge nødhavn på grund af havari, motorskade, brand om bord eller lignende akutte situationer.

Reglerne gælder ikke for skibe på en fast rute, hvor der regelmæssigt er ankomst og afgang i grønlandske havne. Det er for eksempel Artic Umiaq Lines Sarfaq Ittuk. 

Krav om mundbind eller visir

Passagerer på 12 år og derover samt personale skal benytte mundbind eller visir ombord på luftfartøjer og skibe i rutefart. Det samme gælder i lufthavne, terminalområder og lignende.

Kravet gælder ikke for personer, der opholder sig i en kahyt eller lignede, og hvor personen ikke er i kontakt med andre passagerer end de personer, der indgår i vedkommendes husstand.

Kravet om mundbind eller visir gælder ikke personer med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.

Efter ankomst til Grønland

Uvaccinerede personer over 2 år, der ankommer til Grønland, skal i karantæne på destinationen i 14 dage eller indtil de er testet negative. Er der ikke mulighed for at blive testet på destinationen varer karantænen i 14 dage.

Personer i karantæne må ikke deltage i arrangementer eller forsamlinger eller komme i lokaler, som offentligheden har adgang til. De må dog gå i dagligvarebutikker for at foretage nødvendige indkøb, hvis de bruger mundbind eller visir.

Corona-status i Grønland

Aktivt smittede ...  
Nye smittede i dag 338  
Førstegangsvaccinerede 73%  
Andengangsvaccinerede 68%  
Bekræftede tilfælde i alt 9.823  
Indlagte 15  
I respirator 0  
Døde 4  
Se også statistik på corona.nun.gl
 
   Opdateret: 
24. januar 16:00
 

Forebyg smitte mod coronavirus