Patientrådgivere til psykisk syge

Et lovforslag om tvangsindlæggelse, hvor psykisk syge i fremtiden skal have en patientrådgiver tilknyttet, hvis de bliver tvangsindlagt, bliver behandlet i Inatsisartut onsdag.
Skrevet af Pipaluk Høegh
03. oktober 2012 04:58

Onsdag den 3. oktober vil Inatsisartut første behandle 'Inatsisartutlov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien'. En del af lovforslaget lægger op til, at der skal være en lønnet patientrådgiver ved tvangsindlæggelse af psykisk syge. Der bliver i dag kun beskikket en tilsynsværge som regel et familiemedlem til den tvangsindlagte.

- Der er behov for støtte af både medmenneskelig og retslig karakter. En bistand, der bør gives af kvalificerede og uafhængige personer, står der i bemærkninger til lovforslaget.

Arbejdsgruppen bag lovforslaget foreslår, at 10 personer kan fungere som patientrådgivere for de tvangsindlagte psykisk syge. Ifølge lovforslaget skal tvangsindlæggelser og tvangstilbageholdelser alene ske på Dronnings Ingrids Hospitals psykiatriske afdeling, derfor skal de 10 patientrådgivere have bopæl i Nuuk.

-Der tvangsindlægges gennemsnitlig årligt cirka 56 personer i Grønland, hvorfor overnævnte antal skønnes at være passende, står der i bemærkninger til lovforslaget.

Hvis en patient, som skal tvangsindlægges, befinder sig udenfor Nuuk, skal vedkommende have kontakt med sin rådgiver via telefon og kontakten skal ske indenfor 24 timer.  Patientrådgiveren skal besøge den tvangsindlagte indenfor et døgn ved indlæggelser i Nuuk, og derefter skal vedkommende aflægge patienten besøg efter behov, men mindst 1 gang om ugen.

Læs forslaget til Inatsisartutlov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien

http://www.inatsisartut.gl/dvd/EM2012/pdf/media/571468/pkt128_em2012_fri...