Snescooterklub: Pas på laviner og tag aldrig ud alene
Forestil dig, at du på nul komma fem kan komme ud af byen og ud der, hvor snedækkede fjelde strækker sig så langt øjet rækker.
Det kan du på en snescooter.
Sådan nogle er hallen hos snescooterforeningen i Nuuk, Qamutit, fyldt med. Udenfor står der endnu flere.
- Teknologien på snescooter er blevet meget højere; du kan komme nemmere ud, længere ud og højere op. Det gør, at det er en populær sportsgren, siger Lars Borris Pedersen, der er medlem og medstifter af snescooterforeningens SAR-gruppe.
- Og det er jo en sund sportsgren – når man passer på. Det kan være et farligt legetøj at have, tilføjer han.
Det var tilbage i 2011, at snescooterforeningen i Nuuk oprettede en frivillig Search and Rescue-gruppe.
Den består af 15 medlemmer fra Qamutit snescooterforening, og i vinterhalvåret hjælper de politiet, brandvæsenet og Arktisk Kommando med eftersøgninger og redningsaktioner.
For selvom langt størstedelen af SAR-opgaverne her i landet foregår om sommeren, sker der også ulykker om vinteren. På grund af kulden og sneen kan det være vanskeligere for myndighederne at hjælpe folk, der er kommet galt af sted ude i naturen.
- I og med at vi kører snescooter til dagligt og har et stort kendskab til baglandet – og dermed også er eksperter på det område – mente vi, at vi ville kunne gøre en forskel ved at tilbyde vores assistance, siger Lars Borris Pedersen.
Lavinevarslinger
Heldigvis er der også meget, man som privatperson kan gøre for at hjælpe sig selv og undgå at komme galt af sted ude i fjeldet. Blandt andet skal man have det nødvendige udstyr med og være særligt opmærksom på laviner.
- En god ide vil nok være at tage kontakt til os. Vi har en facebookside, hvor vi også laver lavinevarslinger, fortæller Lars Borris Pedersen.
Laviner er oftest menneskeskabte og opstår typisk, hvis man som vandrer, skiløber eller snescooterkører forstyrrer sneen.
Ifølge Lars Borris Pedersen er risikoen for laviner størst, når der har været tøbrud efterfulgt af kraftigt snefald. Derfor er det værd at tjekke vejrudsigten, inden man hopper op på sin snescooter.
- Hvis der en dag eller flere dage forinden har været kraftigt stormvejr, masser af nedbør og tøbrud, så skal man i hvert fald være påpasselig, siger han.
Ikke kun snescooterulykker
Det er dog langt fra kun lavineulykker eller fartdjævle på snescooter, som Qamutit SAR-gruppen rykker ud til i vinterhalvåret,
Også skiløbere og folk til fods kan komme i knibe.
- Vandrere, som kan glide, falde og slå sig og ikke kan komme hjem. Folk, der bliver trætte lige pludselig – måske overvurderer de sig selv, når de er ude at gå lange ture, siger Lars Borris Pedersen.
Hvis man er tilflytter eller ikke er vant til at bevæge sig i terræn med sne og is, er det derfor en god idé at forhøre sig hos nogen, der er.
Derudover fraråder Lars Borris Pedersen, at man tager ud på egen hånd. Gør man det alligevel, skal man huske at fortælle det til andre.
Når man har udstyret i orden, har taget en makker med under armen og har husket at fortælle, hvor man tager hen, er der ifølge Lars Borris Pedersen kun to ting tilbage, man skal huske:
- En god madpakke og godt humør.