Pele Broberg og Partii Naleraq har i længere tid været kritikere af Karl Frederik Danielsen.Foto: Pele Broberg

Partii Naleraq stiller mistillid til Karl Frederik Danielsen

Partii Naleraq har været en stærk kritikker af Karl Frederik Danielsen i længere tid, og ville stille et mistillidsvotum allerede i sidste år.

Partii Naleraq stiller et mistillidsvotum mod naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S).

Partiet beskylder Karl Frederik Danielsen i stille et forslag, der strider med loven, i forhold til byggeri af regionale lufthavne.

LÆS OGSÅ Efterårssamling starter med kold luft: To naalakkersuisut er i farezonen

- Vi fra Partii Naleraq vil gerne stille et mistillidsvotum mod naalakkersuisoq for infrastruktur, siger Pele Broberg.

Lige nu er der pause i mødet i Inatsisartut.

Langtidskritikere

Oppositionspartierne har i længere tid set sig sure på Karl Frederik Danielsen.

Sidste år måtte naalakkersuisoq lægge øre til beskyldninger fra oppositionen om, at han har kommet med flere usande ytringer om lufthavne. 

Faktisk ville Partii Naleraq stille et mistillidsvotum mod ham under sidste års efterårssamling, men fik ikke mulighed for det, da planlagte punkter om lufthavne alligevel ikke blev drøftet i salen.

LÆS OGSÅ Karl Frederik Danielsen undgår mistillidsvotum

En coronaforkortet forårssamling havde heller ingen punkter, der gav oppositionspartiet en chance for en mistillidserklæring.

Men dagens mistillidsdagsorden viser, at den kritiske holdning ikke har tabt luft.

Kun lufthavne i Tasiilaq og Ittoqqortoormiit lever op til krav 

Sagen handler om Naalakkersuisuts ønske om at modernisere flytrafikken i Grønland.

Ud over anlæggelse af de store lufthavne i Ilulissat og Nuuk og den planlagde lufthavn i Qaqortoq, ønsker Naalakkersuisut, at der skal bygges flere lufthavne.

Derfor er mulige lufthavnsbyggerier i Qeqertarsuaq, Qasigiannguit, Kangaatsiaq, Narsaq, Nanortalik, Uummannaq, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit blevet undersøgt. Og Naalakkersuiust har bedt Inatsisartut om at tage stilling til, hvilke byggerier, der skal bygges først.

Anlægsudvalget har behandlet forslaget. Og udvalget henviser til en lov, der siger, at landingsbaner ikke skal være en for stor byrde for landskassen. En redegørelse fra Departementet for Infrastruktur gør det klart, at det kun er de to lufthavne i Østgrønland, der lever op til loven.

LÆS OGSÅ Naleraq: Vi har mistillid til Karl Frederik Danielsen

Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq peger på, at lufthavnsbyggerier i alle de andre undersøgte byer vil være i strid med loven. Men departementet skriver i redegørelsen, at de alligevel godt kan bygges, men at dette kan gå ud over flere andre områder, som bolig-, uddannelse- eller sundhedsområdet.

Men Partii Naleraq og Inuit Ataqatigiit er utilfreds med, at Naalakkersuisut ikke har gjort det klart nok, at kun landingsbanerne i Østgrønland lever op til lovens krav om at det ikke må tære så meget på landsøkonomien.

- Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq finder det stærkt beklageligt og kritisabelt, at Naalakkersuisut ikke i beslutningsforslaget har henledt Inatsisartuts opmærksomhed herpå, skriver de to partier i en mindretalsudtalelse i betænkningen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt