Partii Naleraq: Slut med udenlandske turistguider

Det skal være slut med udenlandske guider, der i turismesæsonen kommer i stort tal og tager de hjemmehørende turistguiders arbejde, mener Ole Thorleifsen, der er kandidat til Inatsisartut for Partii Naleraq.
Turister i Niaqornat Foto © : Kathrine Kruse
Skrevet af Jaaku Lyberth
11. november 2014 12:35

Fra operatørerne bliver det dog gjort klart, der er ikke nok grønlandske ansøgere og guider, derfor ansætter de folk ude fra.

Men Thorleifsen frygter, at for mange indtægter fra turismen havner i udlandet. Derfor vil han forbyde udenlandske aktører i branchen.

- Vi kan ikke blive ved at se på, at indtjeningen fosser ud af landet, siger Ole Thorleifsen.

Sådan fungerer tingene bare ikke, lyder det fra turistrådet, der arbejder med at lokke gæster til Grønland.

Ole Thorleifsen vil med en lovændring udelukke udenlandske turistselskaber i Grønland og sikre, at der ikke bruges udenlandske turistguider.

Mangel på ansøgere
Som eksempel tager han turistselskabet World of Greenland, der opererer i Nordgrønland med hovedsæde i Ilulissat. De samarbejder med store rejsearrangører i Danmark, og disse selskaber bruger deres egne guider.

Det er der dog en helt naturlig forklaring på.

Tina Madsen fra World of Greenland bekræfter overfor Radioavisen, at de bruger udenlandske turistguider i højsæson om sommeren, da der ikke er grønlandske ansøgere nok.

Hendes udmelding støttes af direktør for Visit Greenland, Anders Stenbakken:

- Så mange turistguider har vi ikke i Grønland. Så er de i den situation, at de er nødt til at have andre guider, som kommer udefra, siger Anders Stenbakken til KNR og understreger, at turistselskaberne i Grønland er i et dilemma i og med, der ikke er nok af guider, der kan servicere turisterne.

Ole Thorleifsen mener generelt, at det er for dårligt, at udenlandske turistselskaber tjener penge på turismen i Grønland. Han vil sikre, at kun grønlandske operatører tjener penge på turister her i landet.

- Der tjenes penge på turisme fra udlandet, mens indenlandske aktører ikke tjener penge på erhvervet. Og den udvikling må vi vende, mener han.

Læs også Bernhardt Olsen (S): Flyt turismelinjen til Ilulissat

Væsentligt med eksterne partnere

Det er dog ikke nogen god idé, hvis du spørger turistrådet, som peger på, at det ganske enkelt er nødvendigt at samarbejde med kapitalstærke, udenlandske selskaber med et stort netværk, som kan sikre, at der kommer flere turister til Grønland.

- Visit Greenland arbejder primært på at styrke turistselskaberne i Grønland og udover det, arbejdes der på at sikre samarbejdsmuligheder, siger Anders Stenbakken.

- I lovgivningen er der mulighed for at have samarbejdspartnere eksternt med andre turistselskaber udenfor Grønland, som har mere kapital, og som har mere kontakt med turister, end vi har her i Grønland, siger administrerende direktør i Visit Greenland Anders Stenbakken.

Der er uddannet 26 arktiske guider i Campus Kujalleq siden åbningen af uddannelsen i 2013.

Af dem arbejder en tredjedel hver sommer som fuldtidsguider, en tredjedel arbejder som deltidsguider, mens resten sjældent arbejder som guider, fortæller områdeleder for Arktisk Guide-uddannelsen fra Campus Kujalleq, Henrik Ebbe Nielsen, der i øvrigt glæder sig over, at 75 procent de uddannede arktiske guider fortsætter med en videregående uddannelser.