Partii Naleraq erklærer mistillid til Jens Immanuelsen

Naalakkersuisoq Jens Immanuelsen bliver beskyldt for ikke at leve op til sine forpligtigelser om at bruge opfordringer fra fangstrådet i forslag til ny jagt- og fangslov.
Mistillidserklæringen mod Jens Immanuelsen er en kulminationen på en lang og ofte ophedet debat om et nyt lovforslag om jagt og fangst. Arkivfoto
Skrevet af Ivik Kristiansen
27. maj 2020 17:13

Formand for Partii Naleraq, Hans Enoksen, har stillet et mistillidsforslag mod naalakkersuisoq for fiskeri, Jens Immanuelsen (S) i Inatsisartut.

Mistillidserklæringen er en kulminationen på en lang og ofte ophedet debat om et nyt lovforslag om jagt og fangst.

Og nu bliver Jens Immanuelsen beskyldt for ikke at leve op til sine forpligtigelser i forbindelse med arbejdet af forslaget af en ny fangst- og jagtlov.

Ifølge Udvalget for fiskeri, fangst og landbrug har Jens Immanuelsen brudt et løfte til udvalget. Han har nemlig ikke brugt de opfordringer, som fangstrådet er kommet med til det nye lovforslag.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: Jeg anerkender ikke så tynd en mistillidserklæring

Hans Enoksen er så utilfreds med Jens Immanuelsen, at han læner sig op ad loven om landsstyremedlemmernes ansvarlighed. Ifølge den lov skal et medlem af Naalakkersuisut idømmes foranstaltning, hvis vedkommende tilsidesætter sine pligter som naalakkersuisoq.

Aqqaluaq B. Egede fra Inuit Ataqatigiit havde tidligere i debatten henvist til de samme pointer. Han mener, at Jens Immanuelsen ikke viser respekt overfor udvalgets arbejde.

Ville forkaste lovforslag

Hele dramaet handler altså om den nye lov, som Naalakkersuisut vil gøre mere overskuelig og tidssvarende.

Men balladen om lovforslaget var så stor allerede, da debatten startede i Inatsiartut, at udvalget krævede lovforslaget forkastet. Sådan kom det ikke til at gå - og så udtrykte Hans Enoksen sin mistillid til Jens Immanuelsen i stedet for.  

Loven skal blandt andet give Naalakkersuisut ret til at fastsætte regler i forbindelse med håndtering af problemdyr, såsom isbjørne, der er til fare for mennesker og husdyr.

LÆS OGSÅ To dage efter mistillidserklæring: Total tavshed fra fiskeriudvalg

Loven skal også stramme op på kontrol med ulovlig jagt og sanktioner mod dem, der er på ulovlig jagt.

I forslaget til den nye lov står der også, at jagt bliver drevet i overensstemmelse med biologisk rådgivning. Men Fiskeri, fangst- og landbrugsudvalget vil have, at fangernes meninger skal vægtes lige så højt som biologernes. 

Anden mistillidserklæring i år

Udvalget vil have, at der bliver fjernet et punkt i lovforlslaget, hvor der står, at en ejer af et fartøj kan få beslaglagt sit fartøj, hvis en anden har brugt det til ulovlig jagt.

Det er anden gang i år, at der bliver erklæret mistillid til Jens Immanuelsen. Første gang var i februar, hvor Fiskeriudvalget rasede over "den megen lukkethed, der udvises fra naalakkersuisoq i forbindelse med arbejdet med den nye fiskerilov”.

Den påstand afviste Jens Immanuelsen blankt. Formand for Fiskeriudvalget og partifælle til Jens Immanuelsen, Henrik Fleischer, blev derefter kritiseret af dele af Siumut.