To dage efter mistillidserklæring: Total tavshed fra fiskeriudvalg

Jens Immanuelsen blev blandt andet kritiseret for at være lukket og for at skifte holdning i tide og utide i forbindelse med arbejdet med den nye fiskerilov.
Fiskerikommissionen skal komme med anbefalinger til en ny fiskerilov, som skal sikre, at Grønland får det bedst mulige ud af vores fælles fiskeriressourcer. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
21. februar 2020 06:21

Onsdag eftermiddag sendte Fiskeriudvalget en pressemeddelelse ud. Den var underskrevet af formand Henrik Fleischer fra Siumut og leverede en ordentlig bredside til naalakkersuisoq Jens Immanuelsen fra selvsamme parti. 

Jens Immanuelsen blev blandt andet kritiseret for at være lukket og for at skifte holdning i tide og utide i forbindelse med arbejdet med den nye fiskerilov. 

I pressemeddelelsen var der også en mindretalsudtalelse fra Demokraterne, som har et enkelt medlem i det syv mand store udvalg – og det er Steen Lynge, som gjorde klart, at han ikke nærer mistillid til naalakkersuisoq.  

LÆS OGSÅ Formand for fiskeriudvalg: Vi har ikke længere tillid til naalakkersuisoq

Siden har der været total tavshed. Henrik Fleischer ville ikke kommentere beskyldningerne i pressemeddelelsen i onsdags, fordi han var syg. De andre medlemmer ville heller ikke svare – de henviste til formanden, som jo var syg.

I går torsdag forsøgte KNR flere gange at ringe til Henrik Fleischer og andre medlemmer af udvalget – men ingen tog deres telefon.

KNR ville ellers have spurgt dem om, hvorvidt det er et samlet udvalg med undtagelse af Demokraterne, der har mistillid til naalakkersuisoq. KNR ville også have spurgt om, hvad det egentlig er, udvalget vil med deres kritik. Vil de forsøge at vælte Jens Immanuelsen? Men det har altså ikke været muligt at få svar på nogle spørgsmål overhovedet. 

KNR har også forsøgt at få en kommentar fra KNAPK om udvalgets mistillid til naalakkersuisoq. Men formand Henrik Sandgreen ville heller ikke kommentere sagen i går.

Diktatorisk og hemmelighedskræmmeri 

I udvalgets pressemeddelelse, som altså kun er underskrevet af Henrik Fleischer, lyder nogle af beskyldningerne:

”Udvalget er bekymret over den megen lukkethed, der udvises fra pågældende naalakkersuisoq i forbindelse med arbejdet med den nye fiskerilov, som får stor indvirkning på indtjeningen og arbejdsstyrken i samfundet”.

Naalakkersuisuts politiske mål i forbindelse med fiskerireformen kendes ikke af udvalget. Alt bliver udført under hemmelighedskræmmeri og til trods for, at opnåelse af politiske mål kunne ske i åbenhed og ved medinddragelse, er dette ikke sket hidtil.”

Det politiske arbejde skal ikke udføres på diktatorisk vis, men skal være inkluderende.

Otte naalakkersuisoq på 10 år

I april sidste år gik den daværende naalakkersuisoq for fiskeri, Nikkulaat Jeremiassen (S), af. Det skete blandt andet på grund af, at Fiskeriudvalget kritiserede ham for at være kommet med modstridende oplysninger om overudnyttelse eller bæredygtighed i dele af hellefiskfiskeriet. 

På 10 år har otte forskellige politikere været naalakkersuisoq for fiskeri. To af dem har endda siddet på posten to gange.