Partii Inuit klar med bud på et valgprogram og kandidatliste

Landets nyeste og mest venstreorienterede parti, Partii Inuit, byder for første gang ind med et program til valget, hvor der lægges vægt på boligforhold, fødevarelovgivning og en kritik af måden storskalaloven blev til.
Skrevet af Peter Troelsen
08. februar 2013 13:39

Det kommer nok som en overraskelse for de færreste at valgkampen fra landets nye parti kommer til at foregå på grønlandsk. Det gøres fordi man på den måde kan udtrykke sig bedst muligt. Ellers er det lidt spredt fægtning der kendetegner Partii Inuits valgprogram.

- Ringeagtelsen af det grønlandske folk, om de så bor i byerne eller bygderne, er blevet markant tydeligere i de senere år, og har betydet at levevilkårene i de forskellige steder er forværret betydeligt. Arbejdsløsheden og boligmangel er et stort problem, som endda har medført at mange af vore landsmænd har været nødt til at flytte Danmark, mener partiets formand Nikku Olsen.

Helt i tråd med landets hæderkronede gamle regeringsparti Siumut retter Partii Inuit en kraftig kritik af manglen på demokratisk proces i forbindelse med storskalalovens tilblivelse.

- Med hensyn til Storskalaloven, så er Partii Inuit af den holdning, at hastværket i forbindelse med vedtagelsen af denne lov, ikke er sundt for det grønlandske samfund og skaber en ubalance i samfundet. Lovarbejdet skal gennem en demokratisk proces, hvor befolkningens demokratiske ret skal være i centrum i stedet for at beslutninger bliver taget henover hovedet på folk, fastslår Nikku Olsen.

Kandidaterne for partiet er følgende:

Nordgrønland:

Villads Korniliussen, Qaarsut

Markus E. Olsen, Ilulissat

Kasper Wille, Ilulissat

 

Midtgrønland:

Ulrik Maki Lyberth, Sisimiut

 

Sermersooq:

Hans Jonathansen, Tasiilaq

Ane Petersen, Tasiilaq

Lars Mikaelsen, Kulusuk

Nikku Olsen, Nuuk

Mette Lynge, Nuuk

Randi Broberg, Nuuk

Lars Mathæussen, Nuuk

Frederik Lange, Nuuk

Abigail Johansen, Nuuk

Peter Christensen, Nuuk