Partiformænd: Folketingsmedlemmer skal følge partiets program

Múte B. Egede erkender, at han har lært af Aaja Chemnitz bygdefadæse i 2020, hvor hun kom med en udmelding om bygdelukninger fra folketingets talerstol.
Múte B Egede
Aaja Cheminitz sagde fra talestolen i 2020, at "svage bygder i Grønland bør 'lukkes naturligt ned"´. Den udmelding blev hurtigt korrigeret af partiformand Mûte B. Egede. Foto © : KNR
Skrevet af Andreas Wille
02. november 2022 10:01

Hvordan vil i sikre, at Folketingsmedlemmerne holder sig til partiets politik?

Det spørgsmål fik partiformændende under partilederdebatten mandag aften.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsenip nunaqarfiit matorusukkai

Aaja Chemnitz, som har siddet i Folketinget de sidste to valgperioder, sagde fra talestolen i 2020, at "svage bygder i Grønland bør 'lukkes naturligt ned"´. Den udmelding blev hurtigt korrigeret af partiformand Mûte B. Egede. Det er ikke partiets politik, og Aaja Chemnitz må stå for ansvaret for den udmelding, sagde formanden dengang.

En klar uenighed mellem en folkevalgt og hendes partiformand.

Múte: Jeg har lært noget siden dengang

Partiformanden erkender, at uenigeheden blandt andet skyldes uerfarenhed.

- Jeg var nyudnævnt formand dengang, og vi har lært meget af episoder som den. Siden har vi lært at koordinere vores politiske arbejde, især som førende regeringsparti, siger Mûte B. Egede, der blev formand for partiet i 2018.

Erik Jensen tjekker tingene

Siumut arbejder på en anden måde. Formanden skal nemlig først se de oplæg, som folkentingsmedlemmet kommer med.

- Eventuelle budskaber bliver altid sendt til mig først. Vores sekretariat får dem også, så vi sikrer os, at partiprogrammet bliver fulgt. På den måde sikrer vi, at folket bliver repræsenteret, siger Erik Jensen.

Vil følge med

Demokraterne har ikke været repræsenteret i Folketinget før. Men formanden vil følge en eventuel repræsentant på tæt hold.

- Hvis vi bliver valgt ind til Folketinget, kommer vi til at følge vedkommende på tæt hold og prioritere dette medlem, så vi ved, hvad vedkommende siger fra talerstolen, siger Jens-Frederik Nielsen.

LÆS OGSÅ IA-p Aaja Chemnitz Larsen akerlilerpaa: Soorunami nunaqarfinnik matoorisoqassanngilaq

De andre partiformænd svarede ikke konkret på, hvad de vil gøre for at sikre partiets politik i folketinget under partilederdebatten i mandags.