IA undsiger Aaja Chemnitz Larsen: Bygdelukninger går vi selvfølgelig ikke ind for

Da der var åbningsdebat i Folketinget i går aftes, foreslog Aaja Chemnitz Larsen, at der skal lukkes bygder. Det må stå helt for hendes egen regning, lyder det fra hendes partiformand.
Ifølge Aaja Chemnitz Larsen er der i mange bygder i dag stort set kun bor ældre mennesker og i andre kun mænd. Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
09. oktober 2020 15:37

Når Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit foreslår, at der skal lukkes bygder, så står det helt for hendes egen regning. 

Sådan lyder meldingen fra resten af partiet. 

I en pressemeddelelse skriver partiformand Múte Bourup Egede: 

- Lad mig gør det klart for alle, at Inuit Ataqatigiit ikke har en politisk målsætning om lukning af bosteder. Alle har frihed til at vælge hvor de vil bosætte sig. Ingen skal nogensinde benægtes denne ret.  

Det var under Folketingets åbningsdebat torsdag aften, at Aaja Chemnitz Larsen foreslog bygdelukninger. 

- Personligt mener jeg, at vi skal være færre steder, end de knap 80 bosteder, som vi har i dag i Grønland. Byerne skal udvikles, driftige bygder skal bevares, og andre bygder lukkes naturligt ned, sagde Aaja Chemnitz Larsen.

Anarki og lovløshed

Lukning af bygder er et ømtåleligt emne. I fortiden er der lukket bygder, og i dag er der lidt under 80 byer og bygder Grønland, hvor der bor 56.000 mennesker.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen vil lukke bygder

Ifølge Aaja Chemnitz Larsen er der i mange bygder i dag stort set kun bor ældre mennesker og i andre kun mænd. Og det er med til at give en naturlig afvikling af de små bosteder. Desuden er der ikke arbejde nok, der mangler kommunefogeder, og der bliver ikke bygget nyt, mener hun.

- Konsekvensen er anarki og lovløshed, når vi ikke har lovens lange arm ude i bygderne. Det her drejer sig også om bygder med historik i forhold til mange overgreb på børn. Det kan vi ikke være bekendt, sagde hun.

Frihed til selv at vælge

Men i hendes eget parti har Aaja Chemnitz Larsen altså ingen rygdækning:

- Friheden til at vælge et bosted betyder, at vi som borgere og folkevalgte har en pligt til at sikre et sundt vækstgrundlag til fremme af vores lokalsamfund, siger hendes partiformand Múte Bourup Egede.

Han erkender dog, at der er problemer i bygderne:

- Inuit Ataqatigiit skal dog pointere, at vi i samtlige bosteder i større eller mindre grad har samfundsmæssige udfordringer, som vi åbent må italesætte og rette til. Målet er et sundt grundlag for udviklingen af vores samfund, siger Múte Bourup Egede.