Partierne langt fra hinanden

Hæv skatten, skær i udgifterne eller gør ingen af delene. Atassut, Demokraterne og Partii Naleraq foreslår meget forskellige fremgangsmåder.
Foto © : Tusagassiivik
01. oktober 2015 18:04

Der mangler penge i landskassen, men der er stor forskel på, hvordan de tre mindre partier vil finde dem.

Det liberale parti Atassut er klar til at hæve skatten med 1 procent. Atassut mener, at de foreslåede afgifter vil ramme skævt, og derfor foreslår de en skattestigning.

Demokraterne siger nej til en skattestigning. Det løser ingen ting, men fastholder en situation, hvor der ikke bliver gjort noget ved udgifterne, anfører de.

Læs også Siumuts ordfører i angreb

I stedet mener Demokraterne, at der skal skæres to procent på alle ikke lovbundne konti med det der har navnet, Grønthøstermodellen.

 

Naleraq både mod afgifter og reformer

Hos Partii Naleraq er de også helt klare i mælet. De vil ikke have afgifter. De vil dog heller ikke have reformer. Pensionsalderen må ikke hæves, de tror ikke på modellen med at trække førtidspensionister tilbage på arbejdsmarkedet. Til gengæld vil de have billigere priser og billigere boliger. Det er der jo næppe nogen, der er i mod, men det kræver jo penge.

Læs også Finanslov splitter koalitionen

Partii Naleraq kommer ikke med mange reelle forslag til indtægter, men peget på, at man skal stoppe med at tegne forsikringer i udlandet og stoppe med at hyre konsulenter udefra. Ordfører Anthon Frederiksen gør det dog overfor KNR klart, at han ikke ved, hvad det er man bruger konsulenterne til.

Endeligt foreslår Naleraq også, at droppe bæredygtighedsprincippet og fange flere fisk og fangstdyr, for at dække udgifterne.