Partier til Kielsen: Dét skal du tale med Trump om

Grønland skal have mere medbestemmelse og bedre vilkår i aftalerne og forholdet til USA. Det budskab skal Kim Kielsen have med til mødet med Donald Trump, mener flere partier.
Foto © : Pele Broberg / Demokraatit / KNR

Når Kim Kielsen skal mødes med Donald Trump i starten af september, er der en række emner, han bør drøfte med den amerikanske præsident.

Det mener partilederne for Demokraterne, Inuit Ataqatigiit og Partii Naleraq, der blandt andet ønsker sig en genforhandling af Joint Committee, bedre handel med USA og mere medbestemmelse i samarbejdet med USA.

- Den forældede aftale om Joint Committee skal forhandles på ny, siger Nivi Olsen, der er fungerende politisk formand for Demokraterne.

Joint Committee blev etableret i 2004. Her drøfter Grønland, Danmark og USA forskelligt samarbejde inden for blandt andet uddannelse, sundhed, forskning, miljø og kultur.

Møde er en stor chance for Grønland

Siden 2014 har møderne dog været boykottet af Grønland og Danmark i protest over udfaldet af servicekontraktudbuddet på Pituffik i 2014. Udbuddet på servicekontrakten gik nemlig til et amerikansk firma i stedet for et grønlandsk.

Rigsfællesskabet er dog blevet enig med amerikanerne om at genoptage arbejdet i Joint Committee igen i 2018/2019.

LÆS OGSÅ Trump-møde er næste skridt i amerikansk charmeoffensiv

- Jeg synes, at vi står meget stærkt i dag på grund af den placering og den opmærksomhed, der er. Det er vi nødt til at udnytte, siger Nivi Olsen.

- Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at Kim Kielsen tager afsted med ambitionen om at forny en aftale (Igaliku-aftalen, der blandt andet rummer Joint Committee red.). Det her er en stor chance for Grønland, siger Nivi Olsen.

Pele Broberg fra Partii Naleraq håber, at formanden for Naalakkersuisut vil rådføre sig med resten af partierne i Inatsisartut, forud for denne chance for direkte dialog med USA.

- Han har jo en mindretalsregering og derfor er han også forpligtet til at lytte til de andre partier i Inatsisartut, siger Pele Broberg.

Kontakten mellem Grønland og USA skal være mere direkte

Og Partii Naleraq har da også deres egne forslag til, hvad Kim Kielsen bør tage op med Donald Trump.

På vegne af partiet forklarer Pele Broberg, at de ønsker at Kim Kielsen vil understrege, at Grønland skal have en bedre position og mere medbestemmelse i forholdet mellem Grønland og USA.

- Vores vigtigste budskab er at handlen med USA skal udvikles, så den er direkte mellem vores to lande uden mellemled. Vi håber også, at han (Kim Kielsen red.) vil nævne, at Grønland skal udvikles fredeligt i stedet for at der sker en militær oprustning, siger Pele Broberg.

Kielsen glæder sig til mødet

Ligesom Partii Naleraq og Demokraterne mener Inuit Ataqatigiit også, at mødet mellem Kim Kielsen og Donald Trump skal bruges til at sikre bedre vilkår for Grønland i forholdet til USA.

- Vi skal ikke stilles dårligere. Det her handler om Grønland. Derfor skal vi også prioritere vores egne interesser, siger Mute B. Egede.

LÆS OGSÅ Kielsen skal mødes med Trump

Mute Bourup Egede nævner blandt andet, at det er vigtigt, at nye aftaler med USA ikke stiller Grønland dårligere end Itilleq-erklæringen og Igaliku-aftalen.

Begge aftaler handler i grove træk om at give Grønland mere medbestemmelse og inddragelse i samarbejde med USA og den amerikanske tilstedeværelse i landet.

Det har ikke været muligt for KNR at få en kommentar fra formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S).

I en pressemeddelelse torsdag eftermiddag skriver han dog, at han ser frem til at diskutere rigsfællesskabets interesser med præsidenten.

Siumut har ikke ønsket at komme deres ønsker til mødet, før de har drøftet det i partiet.